Felgyújtotta magát egy ember egy belarusz rendőrörs előtt

2020. szeptember 18. 16:41 - szerző: 168 Óra/MTI - forrás: MTI

A Belügyminisztérium szerint mentális problémákkal küszködött, az orosz állami hírügynökség szerint viszont politikai tiltakozás állhatott a háttérben. 

Felgyújtotta magát egy férfi pénteken a fehéroroszországi Szmaljavicsi város egyik rendőrőrse előtt - közölte a fehérorosz belügyminisztérium, írja az MTI. 

    A tárca tájékoztatása szerint a férfit súlyos égési sérülésekkel kórházba szállították - a Twitter-bejegyzések szerint a testének 90 százaléka megégett. 

    A minisztérium által közzétett felvételen látható volt, hogy az egyik rendőr poroltóval próbálta eloltani a fájdalomtól földön fetrengő, lángoló férfit. (Itt megtekinthető a felvétel, de csak erős idegzetűek és felnőttek kattintsanak!) 

    A hatóságok szerint a férfi mentális problémákkal küszködött. A fehérorosz nyomozó bizottság időközben közölte: a 36 éves elkövető pszichiátriai kezelés alatt állt, és öngyilkos hajlamai vannak. Már korábban is megpróbált önkezűleg véget vetni életének, de ezt sikerült megakadályozni. A hatóságok hozzátették, hogy a férfi több alkalommal is feltűnt iszákosság miatt.

    A TASZSZ ugyanakkor az Onliner független hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy úgy tűnt, mintha a férfi a hatósági erőszak ellen akart volna ilyen módon tiltakozni. Az orosz hírügynökség mindemellett megjegyzi, hogy a férfi nem hangoztatott semmit, amiből következtetni lehetett volna tettének indítékára, amit így továbbra is homály fed.

    A történtek helyszínét lezárták, a nyomozó bizottság emberei vizsgálatot indítottak.

    Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka elnök a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok egy időben könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.