Felfüggesztettek pozíciójából több száz kerületi és falusi polgármestert Törökországban

2018. október 15., 14:23

Szerző:

Süleyman Soylu török belügyminiszter felfüggesztett pozíciójából 156 kerületi, valamint 103 falusi polgármestert terrorszervezethez való kötődésükre valamint munkakörükkel össze nem egyeztethető tevékenységre hivatkozva - közölte hétfőn a török belügyminisztérium.

A beszámoló nem részletezte, hogy az érintettek az ország mely részén dolgoztak, és azt sem, hogy mely terrorszervezettel vagy nemzetbiztonsági szempontból kifogásolt csoportosulással ápoltak kapcsolatot.

A török hatóságok az utóbbi években főként az ország délkeleti, kurdok rakta részén léptek fel hasonlóan a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), valamint a HDP parlamenten kívüli testvérpártjának számító Demokrata Régiók Pártja (DBP) elöljáróival szemben. Az ankarai kormány a HDP-t és DBP-t a kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet politikai szárnyának tartja.

A biztonsági erők és a felkelők között több mint 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer ember életét követelte. A PKK-t Törökországon túl az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.