Felfüggesztette a kivégzéseket az új kaliforniai kormányzó

2019. március 13. 09:50 - szerző: 168 Óra

Kivégzési moratóriumot készül aláírni szerda reggel a januárban beiktatott új, kaliforniai kormányzó - írja a The Guardian. Ez azt jelenti, hogy Gavin Newsom hivatali ideje alatt egyetlen halálsoron lévő rabot sem fognak kivégezni. Döntése összesen 737 fogvatartottat érint. A rendelet alapján a hírhedt San Quentin börtön kivégzőkamráját is bezárják.

Gavin Newsom
Fotó: AP/Rich Pedroncelli

Az Egyesült Államokban Kalifornia államban vannak a legtöbben halálsoron, a 737 ilyen rab közül már 25-en minden fellebbezési lehetőségüket kimerítették, így biztos halál várna rájuk. Mindezzel együtt Kaliforniában 2006-óta nem végeztek ki senkit, főként az évek óta húzódó, méreginjekció körüli vita miatt. Több kivégzést is meg kellett ismételni, mivel nem ölte meg, csak mérhetetlen fájdalmat okozott az elítéltnek.

Gavin Newsom már kampánya alatt is a halálbüntetés eltörléséről beszélt, mivel szerinte teljesen haszontalan. A kormányzó úgy véli, az amerikai igazságszolgáltatás sokszor mond csődöt, nem a megfelelő embert ítélve el egy bűncselekményért, sokszor történik igazságtalanság és egyenlőtlenség, arról nem is beszélve, hogy a kimérhető legsúlyosabb büntetés lehetősége sem növelte meg a közbiztonságot.

Ami az egyenlőtlenségeket illeti, egy 2005-ös és már 1990-es tanulmány szerint is sokkal nagyobb valószínűséggel szabtak ki halálbüntetést színesbőrűekre, főleg akkor, ha áldozatuk fehér volt. A Kaliforniában kivégzésre várók 60 százaléka színesbőrű.

A moratórium azonban nem végleges megoldás a kérdésre, két, a halálbüntetés megszüntetéséről szóló népszavazás eddig kudarccal végződött. 2012-ben 48 százalék, 2016-ban 47 százalék voksolt ellene, Gavin Newsom pedig önhatalmúlag nem írhatja át az 1978-as halálbüntetésről szóló törvényt.