Felfüggesztette a Fidesz tagságát az Európai Néppárt, Orbán Viktor lebegteti a kilépést

2019. március 20., 18:57

Szerző:

Az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése 190 igen, 3 nem szavazattal, óriási többséggel megszavazta a javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben. Az is szerepel a szövegben, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be ezt a javaslatot szavazásra. Nem határozatlan idejű felfüggesztésről van szó.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az eredeti bejelentéshez képest megváltoztatták az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén az elnökség javaslatának második bekezdését, ami a felfüggesztésre vonatkozott. A közgyűlés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke azt nyilatkozta Brüsszelben újságíróknak, hogy kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az EPP elnöksége a szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre. Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a magyar kormánypártot. 

A szavazás után kiderült, hogy belekerült a szövegbe, hogy az EPP elnöksége egyetértenek abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát, de csak addig, amíg a bölcsek tanácsának vizsgálata tart.

Manfred Weber néppárti frakcióvezertő és csúcsjelölt az ülés utáni sajtótájékoztatón a hvg.hu tudósítása szerint azt mondta, nagyon intenzív délutánon vannak túl és nem volt egyszerű a döntés, de a Fidesz tagságát felfüggesztik. Azt mondta, a Néppárt a felfüggesztés mellett döntött, ez azt jelenti, hogy nem szavazhatnak, nem vehetnek részt gyűléseken, így már a csütörtöki gyűlésen sem. A Fidesznek a felfüggesztés ideje alatt semmilyen beleszólása nem lesz a Néppárt politikájába. 

Weber azt is mondta, hogy a Fidesz kizárása nem került le az asztalról, ez továbbra is ott van, de előbb megvárják az értékelő bizottság döntését. Hozzátette azt is, hogy az EPP átlátható és demokratikus módon hozta meg a döntés, titkos szavazással.

„A vita az EPP jövőjéről szólt”

Orbán szintén sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta, az EPP 13 „balliberális” tagja kezdeményezte a keresztény-konzervatív Fidesz kizárását. A vita az EPP jövőjéről szólt, szerinte ennél szebb ajándékot nem kaphatott volna az ellenfél a választási kampány közepén. Azt, hogy a 13 párt vonja vissza az indítványt, nem tudta elérni náluk. 

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar kormányfő szeretné, ha továbbra is az EPP maradna Európa legerősebb pártja és nem a baloldali, liberális gondolatok uralkodnának a párton belül. Azt a megoldást választotta az EPP az egység érdekében, ami az Osztrák Néppárt kizárásának forgatókönyvét követte, amikor 2000-ben akarták őket kizárni a Szabadságpárttal való koalíció miatt. Arra jutott, hogy ami jó az osztrákoknak, az jó a magyaroknak is. Az akkori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel is benne lesz a háromtagú vizsgáló tanácsban. Az osztrákok tagságát akkor felfüggesztették.

- Húsz év múlva majd én fogok ülni egy ilyen tanácsban

- ejtett el egy poént. A Fidesz is felállít egy tanácsot Novák Katalin vezetésével Varga Judit és Szájer József tárgyal majd az EPP „három bölcsével". Orbán szerint az EPP jó döntést hozott. A Fidesz továbbra is támogatja Webert mint csúcsjelöltet, az Orbán-kormány semmit sem fog változtatni a politikáján.

Azt viszont nyitott kérdésnek nevezte, hogy a választás után a Fidesz képviselői beülnek-e az Európai Néppárt frakciójába.

– Egy dolog biztos, hogy csak olyan frakcióba tudunk beülni, ami bevándorlásellenes, ami védi a keresztény kultúrát, és ami nem köt titkos kompromisszumokat az ellenfeleinkkel Szép mulatság, férfimunka volt! - zárta szavait a miniszterelnök. Újságírói kérdésre hozzáfűzte, hogy nem kampányoltak Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök  ellen, ők csak egy információs kampányt folytattak a magyar lakosság részére az EU jövőbeni szándékairól. Ez a kampány nem valaki ellen folyt, de már véget ért, ez volt Manfred Weber egyik kérése.

Nem tudnak határidőről, ameddig a háromtagú tanács elkészíti jelentését, de az biztos, hogy csak az EP-választás után fog elkészülni, hogy ne veszélyeztesse a kampányt.

A CEU-val kapcsolatban elmondta, hogy a bajor kormánnyal fognak együttműködni.

Korrupcióról szó se essen

A miniszterelnököt arról is kérdezték, hogy a magyarországi korrupció és az európai ügyészség kérdését felvetették-e az ülésen során. Erre úgy felelt, a részvétel az európai ügyészségben teljesen ellentétes a magyar alkotmánnyal, de a korrupcióról nem beszélt.

A Pesti Srácok arról is kérdezte a kormányfőt, hogy mit szól Soros György fiának érkezéséhez Brüsszelbe, de Orbán szerint az amerikai magyar milliárdos nem került szóba az ülésen. Szerinte az EPP nem alkalmas szervezet arra, hogy megtárgyalja, léteznek-e olyan magánpénzzel finanszírozott, korrupt szervezetek, mint Soros Györgyéi, amelyek befolyásolják-e az európai politikát vagy sem. Ebben a városban (tudjuk, Brüsszel) ez antiszemitizmusnak és összeesküvés-elméletnek minősül – közölte. Emiatt ezt a kérdést a Fidesz nem hozta szóba.

Arra a felvetésre, hogy az új néppárti határozatba bekerült a jogállamiság kérdése is Weber három korábbi feltétele mellé, illetve hogy a Fideszt lényegében belekényszerítették ebbe az alkuba, Orbán azt mondta, nem a kényszer szó a jó kifejezés, hanem a megtámadottság.

 

„Minket nem lehet kizárni”

– Én úgy jöttem ma ide, hogy 13 párt megtámadott minket. Bennünket el akartak távolítani. Az a kísérlet történt ma, hogy kizárják a keresztény-konzervatív szárny meghatározó erejét. Én úgy ültem ott ma, hogy a kezemben volt a levél, amellyel bejelentem a Fidesz kilépését – mondta Orbán, aki szerint ha tiszteletlenül viselkednek velük, akkor odébb álltak volna. Vagyis felfüggesztés esetén kiléptek volna.

„Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik" – közölte.

A KDNP-re vonatkozó kérdésre azt mondta, a párt nem volt részese az eljárásnak, és természetesnek veszi, hogy „a nagyobb testvérnek kell helytállnia”.

Szerdán Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (aki egyébként elkísérte Orbánt Brüsszelbe az EPP-ülésre) határozottan kijelentette, a Fidesz akkor tud a Néppártban maradni, ha szerdán nemcsak a párt kizárására, hanem tagságának felfüggesztésére sem kerül sor. Gulyás ezután hozzátette, a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a az Európai Néppártot.

Orbán Viktor Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Bár sokáig úgy volt, hogy a Fidesz kizárásáról döntenek szerdán, a nap folyamán a német kormányzó CDU elnöke, az EPP legnagyobb pártjának vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer kijelentette, inkább felfüggesztést tartja jó megoldásnak, amíg a Fidesz helyre nem állítja a bizalmat