Felakasztottak két többszörös gyilkost Japánban, ahol sem a rabokat, sem a családot nem értesítik előre a kivégzésekről

2019. augusztus 2., 14:21

Szerző:

Kivégeztek két többszörös gyilkost Japánban. Ez volt az első két halálbüntetés, amelyet idén végrehajtottak a távol-keleti ország hatóságai - írja a CNN.

A 64 éves Koicsi Sodzsit és az 50 éves Jaszunori Szuzukit pénteken akasztották fel, ezzel 38-ra nőtt az Abe Sinzó miniszterelnök 2012 óta tartó kormányzása alatt az országban kivégzettek száma.

– Ezek különösen kegyetlen esetek voltak. Olyanok, ahol ártatlan emberek életét vették el. A halálbüntetés végrehajtását alaposan átgondoltam, mielőtt elrendeltem volna– 

- mondta Takasi Jamasita igazságügyi miniszter.

Japánban gyakorlatilag titkokban hajtják végre a kivégzéseket. Az Amnesty International szerint sem a halálraítéltnek, sem a családnak, sem pedig a jogi képviselőknek sem szólnak előre. A rabok gyakran csak néhány órával a kivégzés előtt tudják meg, hogy hamarosan fel fogják őket akasztani.

Japánban az esetek döntő részében többszörös emberölésért jár a legsúlyosabb büntetés. A kivégzés módja minden esetben akasztás.

Koicsi Sodzsit azért ítélték halálra, mert a barátnőjével együtt kirabolt és megölt két háziasszonyt 2001-ben Kanagava prefektúrában. Jaszunori Szuzuki szintén rablásért és emberölésért kapta meg a legsúlyosabb büntetést. A férfi 2004-ben egy hónap alatt három nőt gyilkolt meg.

A jJapán törvények szerint a halálbüntetést hat hónappal az ítélet kihirdetése után végre kell hajtani, de ez a gyakorlatban szinte soha nem történik meg.

A fejlett országok közül egyedül Japánban és az Egyesült Államokban létezik a halálbüntetés intézménye.