Felajánlotta lemondását a pápának a pedofíliával vádolt papok miatt a teljes chilei püspöki kar

2018. május 18. 16:22 - szerző: 168 Óra/MTI

Felajánlotta lemondását Ferenc pápának a pedofíliával vádolt papok miatt a teljes chilei püspöki kar az e heti vatikáni válságtanácskozáson – közölték pénteken. Azt még nem tudni, hogy a katolikus egyházfő elfogadta-e a lemondásokat, ugyanakkor ez az első alkalom, hogy a katolikus egyház egyik országának püspöki kara testületi lemondást ajánl fel a pápának a tagjait érő pedofil-vádak miatt.

A közleményt spanyol és olasz nyelven Fernando Ramos Pérez, a chilei püspöki kar titkára adta át a sajtónak Rómában.

A szövegben a chilei püspökök bocsánatot kérnek a papok által elkövetett szexuális visszaélésekért és köszönetet mondanak a sajtónak, hogy az „igazságot szolgálta". Köszönetüket fejezik ki az áldozatoknak is bátorságukért, mivel egymást is segítve szembe tudtak szállni a „hatalmas nehézségekkel" és gyakran „az egyházi közösségtől is induló támadásokkal".

A chilei püspöki kar tagjai azt követően ajánlották fel lemondásukat, hogy május 14. és 17. között Ferenc pápával a Vatikánban tanácskoztak.

Harmincnégy chilei püspökről van szó, köztük hárman nyugalmazottak: az egyházfő egyenként dönthet szolgálatuk felfüggesztéséről.

Ferenc pápa csütörtökön rövid levélben összefoglalta a chilei püspökökkel tartott találkozót, elismerve, hogy ami a latin-amerikai országban papok által elkövetett pedofíliaügyeket illeti, súlyos hiányosságok történtek. A pápa hozzátette: a személyek elmozdítása szükséges, de nem elegendő intézkedés. Ezen kívül 10 oldalas nem nyilvános dokumentumot is átadott nekik, amely a chilei visszaélésekről készült.

Az egyházfő április közepén nyilvános levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofil-botrányok tisztázására, ami miatt a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek értékelésében. Utóbbival Ferenc pápa a januári chilei látogatását övező bírálatokra utalt. Az egyházfő útját tiltakozás kísérte, mivel elnézően bánt a papi pedofília ügyek elhallgatásával gyanúsított Juan Barros püspökkel. Ferenc pápa akkor még úgy nyilatkozott, semmi nem bizonyítja a püspök bűnösségét.

Barros püspököt hazájában azzal vádolták, hogy szemet hunyt a befolyásos lelkipásztor, a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima által elkövetett visszaélések fölött. Ferenc pápa mindezek miatt vizsgálatot rendelt el, és január végén Charles Scicluna érsekre bízta a chilei pedofíliaügyeket. Charles Scicluna a Hittani Kongregáció ügyésze, aki a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések eseteivel foglalkozik. Az érsek 2300 oldalas jelentést készített 64 áldozat tanúvallomásával.

Ferenc pápa április utolsó hétvégéjén Karadima három áldozatával találkozott Vatikánban. A pápa szálláshelyén a Szent Márta-házban laktak, és többször külön és együtt is beszámoltak a katolikus egyházfőnek a történtekről. A ma már felnőtt Juan Carlos Cruz, James Hamilton és José Andrés Murillo római sajtótájékoztatójukon beszéltek arról, hogy az egyház szemében évtizedeken át ellenségnek számítottak. Ferenc pápa személyében az egyház „szeretettel teljes" arcát ismerték meg, de azt várják tőle, hogy a bocsánatkérésen túl „példát mutasson". Kiemelték, hogy a szexuális visszaéléssel egyformán súlyos a hatalmukkal visszaélő és a pedofíliát elhallgató püspökök felelőssége is, amely „járványként" terjedt el az egész egyházban. Emlékeztettek, hogy a pedofília áldozatai közül ezt nem mindenki élte túl.