Litvániába vitték a fehérorosz hatóságok Lukasenka ellenjelöltjét, kampánycsapatának egy része túsz maradt odahaza

2020. augusztus 11., 14:21

Szerző:

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt elhagyta Fehéroroszországot, és Litvániában tartózkodik – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden, hangsúlyozva, hogy Cihanouszkaja Litvániában biztonságban van.

Olga Kovalkova, Cihanouszkaja egyik kampányképviselője a Tut.by hírügynökségnek elmondta, hogy az ellenzéki elnökjelölt külföldre távozását a fehérorosz hatóságok bonyolították le. Kovalkova azt mondta, hogy a politikusnak, aki a korábban őrizetbe vett stábfőnökével, Marija Morozzal együtt utazott el, „nem volt más választása”, de

„csapatának egy része továbbra is túsz marad”.

Maga Cihanuouszkaja a YouTube-on videóüzenetet tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy „önként” hozta meg „nagyon nehéz” döntését, amit azonban konkrétan nem indokolt meg.

– Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek. De tudják, ne adja Isten, hogy bárki ilyen választás elé kerüljön, mint én

– mondta a szemmel láthatóan erősen felzaklatott állapotban lévő asszony.

Elnökválasztás Fehéroroszországban
Fotó: Taccjana Zenkovics

– Ezért, emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra. Egyetlen élet sem ér annyit, mint ami most történik – tette hozzá a jelölt, elismerve, hogy gyenge nő maradt, akinek gyermekei a legfontosabbak, holott úgy gondolta, hogy a kampány megedzette.

– Az ellenzéki vezető egy későbbi videóüzenetében arra kérte honfitársait, hogy tartsák tiszteletben a törvényt, ne szálljanak szembe a rendőrséggel, és ne tegyék kockára életüket – írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Hívei közül többen arra gyanakszanak, hogy a politikus kényszer hatására cselekedett.

Hétfőn Valerij Vakulcsik, a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője bejelentette, hogy 120 fős egységet rendelt ki az egyesült ellenzéki kampánystáb védelmére, mert úgy értesültek a testülettől és egy elfogott üzenetből is, hogy merénylet készül Cihanouszkaja ellen.

A politikusnőt csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét.

Az ellenzéki elnökjelölt azért kereste fel a hivatalt, hogy több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelje.

Az ellenzéki jelölt bizalmasai elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének. A 37 éves angoltanárnő, aki néhány hét alatt vált a fehérorosz ellenzék vezéralakjává, egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hazájában marad, és tovább küzd a hatalom ellen. Két gyermekét már a választás előtt Litvániába küldte, férje Szjarhej Cihanouszki kormánykritikus vlogger pedig börtönben ül. A litván külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki az asszony biztonságáért.

Litvánia, amely – Fehéroroszországhoz hasonlóan – egykor szovjet tagköztársaság volt, ma az Európai Unió és a NATO tagja. Az ország gyakran ad menedéket a fehérorosz vagy az orosz ellenzék tagjainak.

Vasárnap és hétfő este országszerte erőszakos tüntetések robbantak ki. Ezekben legkevesebb egy tiltakozó életét vesztette és sokan – köztük a biztonsági erők tagjai – megsebesültek. Vasárnap mintegy háromezer, hétfőn pedig több mint kétezer tüntetőt vettek őrizetbe. Cihanouszkaja provokációtól tartva közölte, hogy nem vesz részt a megmozdulásokon.

Lukasenka ellenfelei keddre országos sztrájkot hirdettek az állami szférában, hogy megbénítsák a hatalmi rendszer működését.

A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.

Az idei kampányidőszakban két ellenzéki elnökjelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát őrizetbe vettek. A voksoláson nemzetközi megfigyelők nem vettek részt, kivéve a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének megfigyelőit, akik elégedetten nyilatkoztak a választási folyamatról. Az államtól független felmérések a jelenlegi eredménnyel szögesen ellentétes képet festettek. Ezek szerint Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott.