Csalást kiáltott az ellenzék a fehérorosz elnökválasztás után, gumibottal, könnygázzal oszlatták a tiltakozó tömegeket

2020. augusztus 10., 06:04

Szerző:

Több ezer ember vonult utcára vasárnap este a fehéroroszországi Minszkben, Aljakszandar Lukasenka újabb, immár hatodik választási győzelme után. A belorusz rendőrség hang- és villanógránáttal, vízágyúk és könnygáz, valamint

gumilövedékek bevetésével próbálja megfékezni őket.

A Reuters beszámolója szerint az emberek nem sokkal az eredmények hivatalos közlése után vonultak ki, de rohamrendőrök fogadták őket, de már délután – számítva egy nagyobb elégedetlen tömeg megjelenésére – komoly katonai erők jelentek meg az utcán. Egy szemtanú arról beszélt, hogy egy férfi mozdulatlanul terült el,

miután kidobták egy rendőrautóból,

bár hivatalosan egyetlen tüntető sem sérült meg. A Twitteren azonban folyamatosan jelennek meg erőszakosságra utaló felvételek.

 

 

 

 

A rendőrség azt közölte, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet és hajnalra feloszlatták a tüntetést. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból. A felvételeken látható a könnygáz bevetése is.

 

 

A választási bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8-10,1 százalékát, míg Lukasenka a 80 százalékét viheti. A testület hétfő hajnali két órára már részletesebb adatokat ígért, ami azonban még nem történt meg. A részvételi arány 84,05 százalékos volt.

Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek.

"Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van" - jelentette ki a politikus.