A magyar biztos is elítéli a fehérorosz agressziót, Lukansenka szerint nem engedik, hogy az instabilitás szétszakítsa az országot

2020. augusztus 10., 19:25

Szerző:

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy a szavazatokat pontosan számolják és tegyék közzé. Elítélte a tüntetők ellen alkalmazott erőszakot és kijelentette: az alapvető emberi jogokat tiszteletben kell tartani.

"A békés tüntetők elleni erőszakos fellépésnek nincs helye Európában" - tette hozzá von der Leyen.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös közleményükben aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezték a "békés tüntetők ellen alkalmazott állami erőszakot".

"Elítéljük az erőszakot, és minden fogva tartott azonnali szabadon bocsátására szólítunk fel. A fehérorosz hatóságoknak gondoskodniuk kell a békés gyülekezés alapvető jogának tiszteletben tartásáról" - fogalmaztak.

Aláhúzták: alapvető fontosságú a szavazatok pontos számlálása, valamint az, hogy a választási bizottság közzé tegye az eredményeket. Csak az emberi jogok, a demokrácia és a szabad választások tisztasága biztosíthatja Fehéroroszország stabilitását és önállóságát. Az Európai Unió figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azok értékelés alapján ad választ, illetve a kialakult helyzetre tekintettel alakítja Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait - tették hozzá.

A fehéroroszországi hatóságok nem fogják engedni, hogy az instabilitás szétszakítsa az országot

- jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn.

Elnökválasztás Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy minszki szavazóhelyiségben 2020. augusztus 9-én, az elnökválasztás napján. 
Fotó: Szergej Gric

A választási bizottság módosított előzetes eredményei alapján Lukasenka 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A maradék három jelölt egyenként kevesebb mint 2 százalékot kapott. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Cihanouszkaja, aki korábban jelezte, hogy nem ismeri el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, a központi választási bizottsághoz beadott panaszában több választókerületben a szavazatok összeszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelte. Az ellenzéki elnökjelölt előzőleg csalással vádolta meg Lukasenkát. Az ellenzéki jelölt bizalmasai elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

 "Illő választ fogunk adni"

- idézte a BelTa fehérorosz hírügynökség az államfőt. "Nem fogjuk hagyni, hogy szétszakítsák az országot" - tette hozzá.

Elnökválasztás FehéroroszországbanEllenzéki tüntető nemzeti színű zászlóval áll a rohamrendőrök sorfala előtt Minszkben 2020. augusztus 9-én, a fehéroroszországi elnökválasztás estéjén.
Fotó: Taccjana Zenkovics

"Figyelmeztettem, hogy itt nem lesz Majdan, hiába is akarja bárki"

- nyomatékosította Lukasenka a 2014-es ukrajnai forradalom egyik fő helyszínére, a kijevi Függetlenség terére (Majdan Nezalezsnosztyi) utalva.

Az elnök azt állította, hogy külföldről - Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Csehországból - irányították a vasárnap esti erőszakos tüntetéseket.

"Cseh bábmesterek utasították az ellenzéket, hogy szólítsa utcára a népet, és követelje a hatalom átadását" - mondta.

Cihanouszkaja hivatalos beadványában követelte, hogy érvénytelenítsék a Lidzija Jarmosina, a központi választási bizottság elnöke által kihirdetett eredményeket. Tekintettel a szavazatszámláláskor történt törvénysértésekre, tanúk jelenlétében újra kell számlálni a szavazatokat. "Amennyiben nem lehetséges a szavazatszámlálás megismétlése az adott szavazókörzetekben, a választási törvény 79. cikke alapján érvénytelennek kell elismerni a választást" - áll a beadványban.