Federica Mogherini szerint történelmi lépés a közös EU-s fegyverkezési program

2017. november 14. 16:47

Szándéknyilatkozatot írtak alá az EU szakminiszterei hétfőn a közös fegyverkezési stratégiáról – áll az MTI közleményében. Az együttműködést 23 tagállam minisztere írta alá az állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozásáról. Az egyezményt Németország és Franciaország javasolta tavaly azért, hogy új lendületet adjanak az európai együttműködésnek. A PESCO lényege, hogy a tagállamok többet költenek védelmi célokra, és hadseregeik szorosabban együttműködnek. 

Magyarország részéről Simicskó István honvédelmi miniszter írta alá, és elmondta, reményei szerint az egyezmény biztonságosabb élethez fogja segíteni az európai és a magyar embereket. Simicskó a tanácsülésen kívül tárgyalt cseh, szlovák és lengyel kollégáival a V4-országok hadiipari együttműködésének erősítéséről.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini történelminek nevezte a PESCO létrehozását, és szerinte ezzel új fejezet nyílik az európai védelmi együttműködés szempontjából.

Öt tagállam nem írta alá a nyilatkozatot: Dánia, Írország, Málta, Portugália, illetve az EU-ból kilépni készülő Egyesült Királyság. Az egyezményhez EU-n kívüli országok is csatlakozhatnak.