Fajtalankodással is vádolják a kaliforniai horrorapát

2018. január 25., 09:50

Szerző:

Újra meg kellett jelenniük a bíróság előtt azoknak a kaliforniai szülőknek, akiket azzal vádolnak, hogy embertelen körülmények között tartották és kínozták 13 gyermeküket, köztük több kiskorút és felnőttet is. Az áldozatok közül a legfiatalabb két éves, a legidősebb 29 éves.

A tegnapi meghallgatáson a szülők ártatlannak vallották magukat az ellenük felhozott 40 vádpontban, amelyek között szerepel kínzás, személyi szabadság korlátozása, bántalmazás és a férfi, David Turpin esetében 14 éves alatti személlyel szemben elkövetett szeméremsértés is.

A Turpin család a szülők egyik Las Vegas-i fogadalom megújításán.
Fotó: Facebook

David Turpin és felesége, Louise Turpin éheztették, fojtogatták és esetenként az ágyhoz láncolták gyerekeiket, mígnem a 17 éves lányuk megszökött az ablakon keresztül, majd egy használaton kívüli mobiltelefon segítségével értesítette a rendőrséget.

Turpinék tegnap bilincsben jelentek meg a bíróság előtt. A 49 Louise a vádak ellenére jó kedvében volt, többször nevetett és viccelődött az ügyvédjével. A párnak az előzetes tárgyalás alatt a legfontosabb az volt, hogy a teremben jelenlévő kamerák ne filmezzék a láncokat a lábukon és kezükön.

Turpinékre fejenként kilencmillió dolláros óvadékot szabtak ki, az ügyészség pedig külön védelmet kért a gyerekeknek arra az esetre, ha a szülőket szabadon engednék. Eszerint 90 méternél közelebb nem mehetnek hozzájuk, nem léphetnek velük semmilyen formában kapcsolatba, levél vagy email útján sem és nem szerezhetnek tudomást arról, hogy hol vannak. Az ügyészek attól tartanak, ha a gyerekek meglátogathatnák szüleiket a börtönben, az befolyásolhatná az ügyet. A távoltartási végzés 2021-ig érvényes.

Szerte az Egyesült Államokban legalább húszan ajánlkoztak fel, hogy befogadják a 13 áldozatot, így pedig a gyerekek együtt maradhatnának, egy bírósági és gyámhatósági döntés szerint azonban a kiskorú gyerekeket két különböző nevelőcsalád fogadja majd be. A hét felnőttkorú áldozatot egy otthonba küldik, mivel mindnyájuk fejlődése visszamaradott, és egyelőre képtelenek lennének az önálló életre. A gyerekek még a kórházat sem hagyhatták el. Súlyos alultápláltság és pszichikai problémák miatt kezelésre szorulnak.

Egy ritka pillanat: a gyerekek a szabadban vannak, Disneylandbe látogattak
Fotó: Facebook

A rendőrség még mindig vizsgálja a Turpin-házat, állítólag holttesteket keresve. Feltételezésük szerint előfordulhat, hogy volt olyan gyerek, aki nem élte túl a borzalmakat.

 

Fürdés évente egyszer

 

A riverside-i ügyész még múlt héten ismertette a gyerekek vallomásait. Eszerint a szülők büntetésnek használták a kikötözést, először kötéllel, majd láncokkal kötötték oda a gyerekeket az ágyhoz, sokszor hónapokra is. A helyszínen talált bizonyítékok szerint a gyerekeket vécére sem engedték ki ilyenkor, így maguk alá kellett végezniük a dolgukat.

A szökött tinédzser a rendőrsének azt mondta, két éve tervezi testvéreivel a szökést, ami csak most sikerült. Testvére a szökéskor megijedt, visszafordult, így végül ő egyedül ment tovább és keresett segítséget. A gyerekek a rendőrségnek részletesen beszámoltak arról, mi mindent kellett eltűrniük:

  • rendszeres verték, olykor fojtogatták őket,
  • évente egyszer fürödhettek,
  • éjszaka ébren tartották őket és csak hajnali 4-5 óra fele fekhettek le,
  • nem játszhattak játékokkal,
  • ha csukló felett is megmosták magukat amikor kezet mostak, büntetést kaptak amiért „játszadoztak” a vízzel,
  • napi egyszer étkezhettek, szülők sokszor vásároltak süteményeket, amielyeket látható helyre raktak, de a gyerekek nem nyúlhattak hozzájuk,
  • sohasem voltak fogorvosnál, négy éve pedig háziorvos sem látta őket,
  • a gyerekek olyannyira tájékozatlanok voltak, hogy némelyiküknek fogalma sem volt, mi az a rendőr.

A Turpin család állítólag nagyon vallásos, a gyerekekkel minden nap bibliai részleteket idéztettek. Mind a hat iskolaköteles gyerek magántanuló volt. David Turpin a Sandcastle Day School iskola igazgatójaként van bejegyezve, egy olyan „oktatási intézményeként”, amit a saját házában üzemeltetett. A jegyzék szerint az „iskola" jelenleg is aktív, 1-12 osztályos gyerekeket tanít.