Hétfőtől több funkció is eltűnik majd a Facebookról

2020. december 19., 09:31

Szerző:

A változások a Messenger és az Instagram alkalmazásokat fogja majd érinteni.

 

A felhasználók már most szembesülhetnek a hibaüzenetekkel, de december 21-től a Facebook kivesz néhány funkciót a legnépszerűbb alkalmazásaiból – írja az Index. A lap szerint erre azért van szükség, hogy a programok megfeleljenek az Európai Unió elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvének.

A Facebook ezért úgy döntött, hogy hétfőtől leállítja a Messenger csoportos szabáiban a szavazást, e mellett a barátok beceneveit sem lehet majd beállítani. Egyes fájlok küldését is beszünteti a cég. Az Instagramon a kiterjesztett valósággal feldobott önarcképek és szelfiből készült matricák küldése szűnik meg.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeken kívül pontosan hány funkció szűnik meg, ugyanis a cég azért nem adja ki a teljes listát, mert azokat a funkciókat, amelyekről kiderül, hogy mégis megfelelnek az EU-s szabályoknak visszaállítják majd. A Facebook valószínűleg ezzel saját magát akarja védeni.

Az EU-s szabályoknak egyébként a célja az, hogy korlátok közé terelje a felhasználói adatok és metaadatok cégek általi felhasználását.