Ezek voltak a meggyilkolt szaúdi újságíró utolsó szavai

2018. december 10., 11:40

Szerző:

„Nem kapok levegőt”. Ezek voltak a meggyilkolt szaúdi újságíró, a The Washington Post publicistájának, Dzsamál Hasogdzsi utolsó szavai a CNN birtokába jutott információ alapján.

A névtelen forrás elmondta, végighallgatta a dermesztő felvételt, amin Hasogdzsi többször azt mondja, nem kap levegőt, majd elhallgat örökre. Később a felvételen az is hallatszik, ahogy egy fűrésszel nekikezdenek a holttest feldarabolásának, felhangosítva a zenét, hogy elnyomják a hangját. A forrás azt is elmondta, a hangfelvétel alapján szó sincs elfajult vitáról, ami gyilkosságba torkollott, egyértelmű, hogy előre megfontolt szándékról van szó.

Hasogdzsi amikor belép a konzulátusra. Távozni már nem látták.

Mint arról korábban írtunk, míg a Trump adminisztráció igyekszik elkülöníteni a szaúdi koronaherceget a gyilkosságtól, kiderült, hogy Mohamed bin Szalmán tizenegy üzenetet váltott a Hasogdzsit meggyilkoló csoport vezetőjével a bűncselekmény elkövetését megelőzően és röviddel utána, ez derült ki a legalábbis a CIA vizsgálatának titkosított anyagából.

A CIA információira hivatkozva a Wall Street Journal azt írta, hogy a trónörökös a 11 elektronikus üzenetet Szaúd al-Kahtaninak, azaz volt tanácsadójának küldte, aki a Hasogdzsi – értesülések szerint különös kegyetlenséggel történt – meggyilkolására, majd a bűncselekmény eltussolására Rijádból érkezett 15 fős csoportot irányította.

Az üzenetek tartalma egyelőre nem ismert. A lap szerint Mohamed bin Szalmán tavaly augusztusban arról beszélt belső körének tagjaival, hogy ha Hasogdzsit nem is sikerülne visszacsábítani Szaúd-Arábiába, talán egy harmadik országba lehetne őt csalogatni.

A szaúdi abszolút monarchiával szemben kritikus, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg hazája isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették. A gyilkosság napján 15 szaúdi állampolgár érkezett Rijádból Isztambulba, és aznap éjjel távoztak is.