„Ez az egyik legsötétebb pillanat az oktatás számára a fasizmus óta”

2018. december 4. 18:39 - szerző: Ágoston Zoltán

Manfred Weber, a Fidesz európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a frakcióvezetője már tegnap elfogadhatatlannak nyilvánította, hogy a CEU-nak Budapestről Bécsbe kell költöznie az Orbán-kormány miatt, ma pedig Udo Bullmann az EPP után a második legnagyobb frakció, a Szocialisták és Demokraták (S&D) vezetője jelentkezett egy közleménnyel. Ennek a tanúsága szerint a politikus  azt mondta, ez az egyik legsötétebb pillanat az oktatás szabadsága számára a fasizmus kora óta Európában.

– A CEU-t azért alapították, hogy a híd szerepét töltse be Kelet és Nyugat között a vasfüggöny leomlása után. botrány, hogy 25 évi Budapesti jelenlét után egyszerűen kirúgták, és hihetetlen, hogy az Európai Unió egyik tagországának az autokratikus vezetője megteheti ezt. Orbán Viktor újra győzött, anélkül, hogy az EPP részéről következményektől kellene tartania”

– hangzik Udo Bullmann kemény hangú közlemény. Ehhez a maga részéről Ujhelyi István a maga részéről annyit fűz hozzá, „elképesztő árulás”, hogy Manfred Weber a rövid távű politikai céljai érdekében gyakorlatilag feláldozta a jogállamiság elveit. Az MSZP-s EP-képviselő arra gondol, hogy Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió politikusa az EPP csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára a 2019. május 26-29-i EP-választások után, és Angela Merkel német kancellár mellett Orbán Viktor támogatását is élvezi.