Európai védettség a nápolyi pizzának

Pizza Regina, gombás pizza, Pizza Margherita, vagy ajókás pizza, mindegy: mostantól kezdve a nápolyi pizza európai védettségű lett. A finomság ugyanis megkapta az Európai Uniótól a „garantált hagyományos különlegesség” (specialitá tradizionale garantita) címkét.

2010. február 15., 15:06

Az olasz mezőgazdasági termelők szövetsége, a Coldiretti a hírre máris közzétette a valódi nápolyi pizza immár jogvédett összetevőit: paradicsom, bivaly- vagy más hagyományos mozzarella, extraszűz olivaolaj és oregano.

Nem lehet átmérője nagyobb 35 cm-nél, felemelt peremének 1-2 cm közöttinek kell lennie, „állaga pedig legyen egyszerre lágy, rugalmas és könyvként összehajtható.” Csak ebben az esetben viselheti a nápolyi pizza az európai Stg-logót. Igaz, ezzel együtt továbbra is lehet majd kapni a mintegy 25 ezer olaszországi pizzeriában olyan tésztákat, amelyeknek alapanyaga külföldről származik, vagy pedig mélyhűtött áru.

Nápoly ennek ellenére azonnal ünnepelni kezdett, és az első „európai védettségű” pizzeriában a bejelentés napján egy óra alatt 250 ingyen pizzát szervíroztak a helyi ínyenceknek.

A nápolyi pizza felszentelésének fő támogatója Mariann Fischer Boel, az EU mezőgazdasági biztosa volt. Az olasz konyha szerelmeseként ismert dán politikusnő most a modenai balzsamecetet szeretné a tekintélyes listára felvenni.

Olaszország az unió által védett élelmiszerek 21 százalékának tulajdonosa. Ezek között tartozik a parmigiano reggiano, a pármai sonka, valamint a toszkán extraszűz olivaolaj is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.