Az amerikai külügy megtiltotta a nagykövetnek, hogy tanúvallomást tegyen a Donald Trump elleni eljárásban

2019. október 8., 17:15

Szerző:

Az amerikai külügyminisztérium megtiltotta kedden Gordon Sondland nagykövetnek, hogy tanúvallomást tegyen azok előtt a képviselőházi bizottságok előtt, amelyek a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentését (impeachment) készítik elő.

Gordon Sondlandnak, aki az Egyesült Államok nagykövete az Európai Uniónál, kedden délelőtt kellett volna megjelennie a képviselőház vizsgálatot folytató három bizottsága előtti meghallgatáson. A hírszerzési, külügyi és ellenőrzési bizottságok közös meghallgatásán az Ukrajnával kapcsolatos botrányban játszott szerepéről kellett volna beszámolnia.

Robert Luskin, a nagykövet ügyvédje kedd reggel bejelentette, hogy ügyfelével nem sokkal korábban közölte a külügyminisztérium, hogy nem vehet részt a meghallgatáson.

– Az Európai Unióhoz delegált, hivatalban lévő nagykövetként és a külügyminisztérium munkatársaként Sondland nagykövetnek a minisztérium előírásait kell követnie – jelentette ki Luskin. Hozzáfűzte, ügyfele mélyen sajnálja, hogy nem vehet részt a meghallgatáson, miután éppen ezért tért vissza Brüsszelből Washingtonba, de készen áll arra, hogy teljes mértékben és az igazságnak megfelelően válaszokat adjon a bizottságok kérdéseire.

Fotó: MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo

Donald Trump republikánus elnök a kedd reggeli Twitter-bejegyzései egyikében azt írta, szeretné elküldeni Sondland nagykövetet a meghallgatásra, de sajnos egy teljesen kompromittálódott, szabálytalanul működő bíróság előtt tenne tanúvallomást.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága gyorsított ütemben hívja be és hallgatja meg azokat a személyeket, akik szerinte érintettek lehetnek a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetés nyomán kirobbant botrányban, amely miatt a demokraták megindítanák az elnök alkotmányos felmentéséhez vezető eljárást.

A vitatott telefonbeszélgetésben az újraválasztásáért küzdő Donald Trump felvetette Joe Biden volt alelnök és a rivális Demokrata Párt jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden korábbi jövedelmező ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálását. Egyes vélemények szerint azonban hivatali visszaélést követett el, és nyomást gyakorolt az ukrán államfőre ennek érdekében. Egy ilyen vizsgálat ugyanis előnyt jelenthetett volna az elnök számára a választások során.

Az ügyben egy titkosszolga fordult a hatóságokhoz, ezután indult eljárás az Egyesült Államok elnöke ellen.