Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU egyik közös jogállamisági nyilatkozatát

2019. november 19., 20:03

Szerző:

Ülést tartott az Európai Tanács csúcstalálkozóit előkészítő Általános Ügyek Tanácsa (GAC), amelyben a EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnország beterjesztette az úgynevezett jogállamisági párbeszédről szóló jelentést. Ez a jogállamiság párbeszéd nevű folyamatot 2014-ben indították az útjára, a célja az, hogy az EU tagországai tartsák magukat a lisszaboni szerződésben foglalt kötelezettségeikhez. Finnország az elmúlt egy évről készítette el a jelentést, a GAC hétfői ülésén azonban – írja a hvg.hu – parázs vita alakult ki a szövegről, amelyet végül a budapesti és a varsói kormány képviselői nem támogattak. Ez nemet jelent arra is, hogy az EU-s források kifizetését a jogállamisági normák tiszteletben tartásához kössék. Egyébként arról a két országról van szó, amely ellen az EU elindította a 7. cikkely szerinti eljárást a jogállamiság elveinek a megsértése miatt. 

Azt, hogy a magyarok és a lengyelek vétóztak, Tytti Tuppurainen finn EUügyi minisztere nem árulta el a sajtótájékoztatóján, a Bloomberg és a EUObserver azonban tényként ír erről. Magyar vétóra enged következtetni a GAC-küldöttséget vezető Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-posztja is, amely szerint a magyarok Brüsszelben „küzdöttek”, hogy az EU a tagországok „megosztása” helyett a valódi problémákra koncentráljon.

A tárcavezetőnek kedden egy cikke is megjelent a Euronewson, amelyben a többi között az írja:

„A jogállamisággal kapcsolatos eddigi uniós kezdeményezések hozzájárultak a közösségi értékek megerősítéséhez? Nem, ezt a 7. cikkely szerinti eljárások tapasztalatai már egyértelműen bebizonyították.”

Az Orbán-kormány egyébként notóriusan szeret vétózni, a Kína külpolitikai törekvéseinek az elítélését célzó magas szintű nyilatkozattól az Arab Liga előtt képviselt közös állásponton át a 2050-ig teljesítendő klímavédelmi célkitűzésekig több kérdésben beintett már az Európai Uniónak. Október elején elsőre nem ment át az Orbán-kormányon a Törökország észak-szíriai offenzíváját elítélő nyilatkozat sem.