Elnök és alelnökök nélkül alakult meg az Európai Parlament, ami nagyon sokba kerülhet az Európai Néppártnak és Manfred Webernek

2019. július 2., 15:52

Szerző:

A május 26-i választásokat követően megalakult kedd reggel Strasbourgban az új Európai Parlament (EP), azonban egyelőre elnök és alelnökök nélkül. Emiatt mindössze másfél óráig tartott az első ülés. Ahogy arról beszámoltunk, Dobrev Klárát a szociáldemokraták jelölhetik alelnöki posztra, de így ez is mindenképp még várat magára.

Az Európai Tanácsban ugyanis egyelőre nem tudták eldönteni a tagországok állam- és kormányfői, hogy ki lehet az EU „kormányának”, vagyis az Európai Bizottságnak az elnöke. A többi vezető pozíció sorsa is ettől függhet, Manfred Weber néppárti csúcsjelölt pedig – akinek a bizottsági elnöki ambíciói zátonyra futottal a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek tiltakozásán – esélyes az EP elnöki posztjára is. 

Az Európai Tanács kedd este tíz óráig kaptak haladékot az EB elnökének kiválasztásához, ez megegyezik azzal, hogy a parlamenti frakciók is megnevezzék az EP elnökének szánt jelöltjüket.

Ha az Európai Tanács nem tudja tartani a határidőt, szerda reggel az EP-nek akkor is szavaznia kell az elnökéről a módosított napirend szerint. A 168 Óra strasbourgi forrása szerint mivel az EP mivel közvetlenül az európai polgárok által lett megválasztva, a demokrácia töretlen megvalósulása érdekében

szükségszerűen meg kell válassza az EP elnökét, ezzel pedig el is döntheti, hogy kiknek maradhat esélye az EB és az ET vezetésére.

Ez egy szélsőséges forgatókönyv lehet arra az esetre, ha a tagállamok nem tudnak megállapodni kedd estig a vezetőkről. Előfordulhat, hogy a frakciók tehát mégis jelölteket állítanak, ez pedig feszültséget válthat ki az EP és az ET, valamint az EP és az EB intézménye között. A folyamat Weber és az Európai Néppárt számára kockázatos, mert akár előfordulhat az is, hogy a csúcsjelöltjük egyik pozíciót sem szerzi meg, miután a kompromisszumos jelöltnek szánt szociáldemokrata Timmermans EB-elnöki jelölését nem támogatta az Európai Néppárt vasárnap, ezt pedig a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek relatív többsége akár meg is torolhatja rajtuk.

A néppárti feszültség is egyre nagyobb, ami könnyen Weber pozícióiba kerülhet. A Politico néppárti diplomatáktól úgy értesült, hogy sokakat frusztrálja, hogy a németek és a franciák a hátuk mögött állapodtak meg Timmermans támogatásáról az oszakai G20 csúcson,

ebben pedig szerintük Weber német kormányra való ráhatása is benne van, aki az EP elnöki székére próbálta váltani megtépázott támogatottságát.

Nm azért támogatták heteken keresztül a kampányban Webert – tették hozzá érezgető ingerültséggel –, hogy a néppárti tagok háta mögött ilyen alkukat kössön.

A választási folyamat egyébként is rendkívül kiszámíthatatlan, egyik nap elvetett jelöltek másnap könnyedén újra tárgyalóasztali témákká váltak az elmúlt hetekben. A csúcsjelölti rendszer is elvetették már, mégis újra Weber és Timmermans esélyeiről szól a kérdés.