Fél a konfliktustól az Európai Néppárt, inkább jegeli a Fidesz kizárásának az ügyét az Európai Bizottságról szóló szavazásig

2019. november 14., 05:55

Szerző:

Nem akar még dönteni közelgő zágrábi kongresszusán a Fidesz pártcsaládja, a konzervatív Európai Néppárt a felfüggesztett magyar kormánypárt sorsáról, sőt, arról is letettek, hogy a kijelölt „bölcsek tanácsa” a kongresszuson benyújtsa a magyarországi helyzetről szóló jelentését.

Az Európai Néppárt kongresszusát november 20-21-én, tehát az Európai Bizottságról szóló EP-szavazás előtt tartják a horvát fővárosban, és a tagpártok között most inkább összetartásra törekednek, márpedig a Fidesz ügye erősen megosztja a pártcsalád egységét. Ha kizárnák a Fideszt, akkor az éles konfliktushoz vezethetne, ha viszont visszafogadnák, akkor több más pártcsaládban is visszatetszést keltene. A néppártiak ugyanakkor mielőbb keresztül akarják hajtani a parlamenten az Európai Bizottság ügyét.

Orbán Viktor az Európai Néppárt Máltán rendezett 2017-es kongresszusán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Néppárti ügyekben jól tájékozott brüsszeli forrásból a 168 Óra úgy értesült, hogy a pártcsalád vezetése „az egész Fidesz-témát” távol akarja tartani a kongresszustól, a felfüggesztett magyar tagpárt ügyét sem plenáris ülésen, sem munkacsoportban nem tárgyalják.

Korábban úgy tervezték, hogy a belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, a német Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, valamint Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a kongresszusra elkészíti jelentését arról, milyen irányba mozdult el a Fidesz politikája.

A menetrend megváltoztatásának brüsszeli elemzők szerint az lehet az oka, hogy az Európai Parlament még mindig nem szavazott az új összetételű Európai Bizottságról, és bármilyen, a Fidesszel kapcsolatban az Európai Néppárt köreiben elhangzó szó befolyásolhatja azt, hogy az EP megszavazza-e végre az unió végrehajtó testületét, amelynek a vezetője Ursula von der Leyen, a néppárti pártcsaládhoz tartozó német kereszténydemokraták politikusa lesz.

Az Európai Bizottságról az EP-nek eredetileg október 23-án kellett volna szavaznia, hogy a testület november elsején hivatalba léphessen. A parlament azonban nem engedte át a magyar, a román és a francia biztosjelöltet. A pótjelöltek meghallgatásának elhúzódása miatt az EP plenáris ülése elé csak november 27-én kerülhet szavazásra a kérdés. Ha akkor megválasztják az Európai Bizottságot, akkor az december elsejével hivatala léphet.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.