Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről, kiderül, mi vár Orbán Viktor pártjára

2020. január 20., 18:22

Szerző:

Elkészült az a jelentés, amelyet az úgynevezett „néppárti bölcsek” – – állítottak össze a Fideszről Orbán Viktor pártjának márciusi felfüggesztése nyomán – jelentette be egy hétfői tweetben Donald Tusk, a konzervatív pártcsalád elnöke.

Az, hogy a jelentésben mi szerepel, egyelőre nem világos, de hivatalosan a néppárti bölcsek megállapításain múlik, hogy a Fidesznek mennie vagy maradnia kell-e. Most egy sor konzultáció következik, Donald Tusk minden érintett párt vezetőjével leül tárgyalni, mielőtt az február 3-án kezdődő néppárti választmányi ülésen mutat be. Egyelőre nem tudni arról sem, hogy a választmányon szavazásra bocsátják-e a döntést a Fidesz sorsáról.  Amerikai sajtóinformációk szerint nem, a Bloomberg legalábbis azt írta, hogy a döntést halasztják, a tagpártok ugyanis nem tudnak konszenzusra jutni az ügyben. Amíg az északiak jellemzően kívül szeretnék tudni a Fideszt a konzervatív pártcsaládon, a déliek hagyományosan kiállnak Orbán Viktor alakulata mellett.

A nyilatkozatok szintjén a Fideszt egyébként nem érdekli túlságosan a jövő az Európai Néppártban. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter decemberi kiszólása szerint a Fidesz távozása az Európai Néppárt számára a vég kezdete lenne, és jellemző az is, hogy Orbán Viktor a volt olasz belügyminiszter, Matteo Salvini pártja, a Liga római rendezvényén fog felszólalni a néppárti választmányi ülés idején. Rebesgetik is, hogy az Európai Néppárt után a Fidesz vagy átül az Európai Konzervatívok és Reformisták nevű EP-frakcióba vagy alakít egy újat a Ligával és Jaroslaw Kaczynski lengyelországi kormánypártjával, a Jog és Igazságossággal (PiS).

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.