Másik tárcát kaphat Várhelyi Olivér, mint amit eddig a magyar biztosjelöltnek szántak

2019. október 4., 11:30

Szerző:

Elképzelhető, hogy nem a bővítési és szomszédságpolitikai, hanem a közlekedési portfóliót kapja a magyar biztosjelölt az Európai Bizottságban – írja a Népszava.

– Aktív gondolkodás folyik a tárcacserén

– nyilatkozta a lapnak Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közlekedési bizottságának alelnöke. A politikus ezzel arra a brüsszeli szóbeszédre reagált, miszerint a biztosnak jelölt Várhelyi Olivér esetleg nem a bővítési és szomszédságpolitikai, hanem a közlekedési portfóliót kapná meg a következő Európai Bizottságban.

Az EP jogi bizottságának döntése nyomán Ursula von der Leyen bizottsági elnök visszavonta a magyar Trócsányi László és a román Rovana Plumb jelölését a bővítési és szomszédságpolitikai, illetve közlekedési tárcára. Uniós megfigyelők szerint az is lehetséges, hogy Ursula von der Leyen kezdeményezni fogja, hogy a magyar és a még ismeretlen román jelölt cseréljenek feladatkört. Ujhelyi István úgy tudja, hogy Budapest és Bukarest között puhatolózó tárgyalások folynak a portfólió cseréről.

Ursula von der Leyen egyelőre a román kormány B-tervére vár. Az új jelölt személyét egy hivatalos interjút követően először jóvá kell hagynia. Várhelyi Olivér viszont már túl van az állásinterjún. A bizottsági elnök csak a találkozókat követően dönthet az esetleges tárcacseréről.

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.