Női biztost is kell jelölnie az Orbán-kormánynak az Európai Bizottságba, de egyelőre csak Várhelyi Olivért ajánlják Orbánék

2019. október 15., 18:28

Szerző:

Az Európai Bizottság szóvivője kedden jelentette be, hogy minden tagállamtól két nevet, egy férfit és egy nőt vár Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke. Ez arra a három tagországra vonatkozik, akiknek a jelöltjei nem mentek át az európai parlamenti szakbizottsági meghallgatásukon az elmúlt hetekben – írja az Eurológus.

Ez azt jelenti, hogy a Trócsányi László helyett javasolt Várhelyi Olivér, Magyarország EU-hoz akkreditált állandó képviseletének vezetője mellett egy női nevet is vár Ursula von der Leyen Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Korábban Győri Enikő és Járóka Lívia EP-képviselők neve merült fel lehetséges jelöltként, de az Orbán-kormány hivatalos kommunikációja kizárólag Várhelyit emlegette.

Az Eurológus korábban úgy értesült, hogy az azóta megbukott román kormány konfliktusba került Von der Leyennel amiatt, hogy a magyar kormánytól kétszer is elfogadták, hogy Trócsányi után másodjára is férfit jelölt, míg tőlük ismét két nevet kért a leendő bizottsági elnök.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.