WHO: Ahol Európában elkezdtek lazítani, ott megugrott a fertőzöttek száma

2020. június 26., 11:03

Szerző:

Hónapok óta először ismét nőni kezdett a koronavírusos heti esetek száma a tágabb európai régióban, ahogy elkezdték lazítani a korábban bevezetett korlátozásokat - idézi az Index az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményét.

A szervezet régiós vezetője, Hans Henri Kluge arra figyelmeztet,

ha figyelmen kívül hagyják a kockázatokat, az egészségügyi ellátás nehéz helyzetbe kerülhet ezekben az országokban.

A leginkább érintett országok nagyrészt a régió keleti blokkjában és Közép-Ázsiában találhatók, kivétel ez alól a helyzetet korábban is lazábban kezelő Svédország. A WHO listáján van még Moldova, Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Koszovó, Azerbajdzsán, Kazahsztán, és Kirgizisztán. Az 54 országot lefedő, igen kiterjedt régióban

naponta 20 ezer új megbetegedést és 700 halálesetet regisztrálnak.

Az elmúlt két hétben 30 országban nőtt az összesített esetszám.

Kluge azt is megemlítette a BBC-nek, hogy Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban és Izraelben gyorsan reagáltak a veszélyes új gócpontok felfedezésére, amelyek iskolákhoz, bányákhoz és élelmiszer-előállító üzemekhez voltak köthetők, kézben tartották a helyzetet.

A figyelmeztetés ellenére a WHO arra számít, hogy az országok többségében enyhülni fog a járványhelyzet a nyári hónapokban, de azt sem szabad elfeledni, hogy

készülni kell az őszre, amikor a koronavírus mellett megjelenhetnek a szezonális betegségek, az influenza és a megfázás is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.