Európa legtöbb országa óvatosan próbálkozik az élet újraindításával, abban a reményben, hogy nem szabadul el a pokol

Az öreg kontinens legtöbb országa óvatosan próbálkozik az élet újraindításával, abban a reményben, hogy nem szabadul el a pokol, és a fertőzések számának várható újbóli növekedését az egészségügyi ellátórendszer képes lesz kezelni. Az országok zömében szakaszokra osztják a lazító intézkedéseket, és az egyes fázisok között többnyire ki akarják várni a kéthetes lappangási időt, hogy felmérhessék, mennyire tartható ellenőrzés alatt a helyzet. Alább olvashatják áttekintésünket a környező országok – egyébként korántsem kőbe vésett – ütemterveiről, ahogyan azok lapzártánkkor kinéztek.

2020. május 11., 14:48

Szerző:

Ausztriában május elsején új, június végéig tartó szabályozás lépett életbe, miszerint engedélyezik a legfeljebb tízfős összejöveteleket.

Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák, valamint a szabadidős létesítmények,

így például az állatkertek. Az éttermekben egy asztalnál legfeljebb négy felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek ülhetnek majd, az asztalnál ülőkre ugyanakkor nem vonatkozik az egyméteres távolság betartása. A személyzetnek szájmaszkot kell viselnie.

Koronavírus - Ausztria Ausztria
Fotó: CHRISTIAN BRUNA

Romániában a kijárási tilalom fokozatos feloldására május 15. után kerülhet sor. A tanfelügyelőség azt javasolta az oktatási minisztériumnak, hogy attól kezdve az első két hétben csak a záróvizsgára készülő nyolcadik és tizenkettedik osztályosok térjenek vissza a felkészítőkre – legfeljebb 15-ös csoportokban – a tantermekbe. Egyébként

az oktatás online folytatódik, a tanévet pedig az eddig szerzett jegyek alapján zárják le.

Közben módosították a 65 év felettiek számára engedélyezett kijárási órarendet. A nyugdíjas korosztályhoz tartozók az eddigi 11–13, illetve 20–21 helyett 7–11 és 19–22 óra között hagyhatják el a lakóhelyüket.

Koronavírus - Románia Románia
Fotó: Robert Ghement

Szlovákiában első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg. Az üzletekbe belépők számát korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább kétméteres távolság tartása. A második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távra szállást nyújtó intézmények, a fodrászatok kezdhetik újra működésüket, illetve feloldják az istentiszteletekre és a házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét.

Horvátországban a múlt hét elején kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés.

Május 11-ig még érvényben marad az utazási korlátozás, amit annyiban enyhítettek, hogy a megyéken belül szabadon lehet mozogni. E héten fokozatosan elkezdhetik működésüket azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal, továbbá a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. Felmerült olyan cseh javaslat, hogy nyissanak közúti vagy légi folyosót Horvátország felé, hogy az igazoltan egészséges cseh turisták tudjanak a horvát tengerparton pihenni.

A mesebeli Budva
Fotó: horvatorszaginfo.hu

Szlovéniában kinyithattak a 400 négyzetméteresnél nem nagyobb üzletek, valamint feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat. Ljubljana átfogó vizsgálat eredményéhez köti a járvány megfékezésére elfogadott korlátozások további enyhítését, legkorábban május 12. után.

Szerbiában e héten újraindult a városi tömegközlekedés, valamint a helyközi vasúti személyszállítás.

Az utasoknak kesztyűt és maszkot kell viselniük, a páros üléseken csak egy személy ülhet. Kinyithattak az éttermek és a kávézók. Május 8-án megnyílnak a bevásárlóközpontok, de korlátozzák a bent tartózkodók számát.

Ukrajnában a kormány döntése értelmében május 11-től várható a korlátozások többlépcsős, fokozatos feloldása.

Lengyelországban április 20-án kezdtek enyhíteni a korlátozó intézkedéseken, azóta 15 négyzetméterenként egy-egy személy tartózkodhat a boltokban és a templomokban, és feloldották az erdő-, illetve parklátogatási tilalmat.

E héttől újból üzemelhetnek a szállodák, megnyíltak a nagy bevásárlóközpontok, egyes kulturális intézmények – múzeumok, szépművészeti galériák és könyvtárak. Ismét elérhetővé tették az ambuláns gyógytornakezeléseket. Újból működhetnek a bölcsődék, óvodák. Az enyhítések harmadik szakaszában – amelynek a kezdetét még nem határozták meg – megnyílnak majd az éttermek is. Megnyitották a határ menti forgalmat a munkavállalók, illetve a belső uniós határok közelében tanulók számára, és az érintettekre nem vonatkozik a határátlépés után egyébként kötelező kéthetes házi karantén.

Koronavírus - Csehország Csehország
Fotó: Martin Divisek

Csehországban a múlt hét elején kinyithattak a kisebb alapterületű üzletek, továbbá a fitnesz- és a wellness-központok is,

de az öltözők és a zuhanyozók használata nélkül. A ruházati boltokban tilos a vásárolt áru felpróbálása. A köztereken már engedélyezett legfeljebb tíz ember csoportosulása, de a szájmaszkok kötelező használata várhatóan június végéig érvényben marad. A még bezárt üzletek, vendéglők, szolgáltatások, a szünetelő kulturális és sportrendezvények újraindítását május 25-re tervezik. A prágai kormány már feloldotta ugyan a külföldi utazások tilalmát, de a szomszédos országok korlátozó intézkedései miatt a csehek gyakorlatilag mégsem tudnak sehova utazni.

Németországban, ahol az egyes tartományok nem minden részletkérdésben járnak el teljesen azonos módon, a vallási intézmények ismét fogadhatnak hívőket, megnyithatnak a múzeumok és egyéb kiállítóhelyek, kinyithatják a játszótereket, az állatkerteket és a botanikus kerteket. Az eddigi lazítások hatását mutató adatokat be akarják várni, és csak lapzártánk után, május 6-án döntenek az óvodák, az iskolák és a sportegyesületek működéséről. A rákövetkező megbeszélésen – amelynek az időpontját még jelölték ki – a vendéglátás és az idegenforgalom újraindításáról tárgyalnak majd.

Koronavírus – Németország Elnéptelenedett utcák a Berlin amerikai és szovjet szektorát összekötő egykori határátkelő, a Checkpoint Charlie közelében 2020. március 29-én.
Fotó: Jens Schlüter

Belgiumban e hét elején a kevés személyes kontaktust igénylő munkahelyeken megindulhatott a munka, május 18-tól kinyithatnak a kereskedések, valamint az oktatási intézmények is újra megnyithatják kapuikat, csökkentett létszámú osztályokkal. Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek várhatóan csak júniustól lesznek látogathatók. A Brussels Airlines légitársaság a járatok fokozatos újraindítását tervezi május 15-től. Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátóegységek csak júniustól térhetnek vissza a régi kerékvágásba.

Svájcban a múlt hét elején első körben egyebek mellett a kisebb boltok, a fodrászatok, a masszőr- és a kozmetikai szalonok, illetve a barkács- és kertészeti boltok nyithattak újra.

Az orvosok ismét fogadhatnak betegeket nem sürgős esetekben is, a kórházakban megkezdődhetett a járvány kitörése óta elhalasztott beavatkozások pótlása. Az általános iskolákat, az egyéb üzleteket és a piacokat május 11-én nyitják újra, a harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, az egyetemek, a múzeumok, a könyvtárak és az állatkertek is megnyitják kapuikat. A környező országokkal ellentétben Svájcban nem teszik kötelezővé a védőmaszk viselését.

Koronavírus – Olaszország Kerékpáros az észak-olaszországi Codogno településen
Fotó: Claudio Furlan

Olaszországban is fokozatosan, április 27-től kezdve négy egymást követő hétfőn enyhítenek újabb és újabb korlátozó intézkedéseken. Először a mezőgazdaságot, az erdészeteket és a hajóipart ellátó gépgyártás indult újra, majd május 4-től következett az építőipar és több más termelési ág.

A kijárási korlátozást nem szüntették meg, de már engedélyezett az egyéni szabadtéri sportolás, valamint a városokon belüli rokonlátogatás is.

Május 18-tól a kereskedelmet indítják be, és a régiók a járványgörbe helyi alakulása szerint szabadon dönthetnek az óvintézkedések oldásáról. Az érettségit június 17-én tartják meg, kizárólag szóbeli vizsgából áll majd.

Franciaországban a lazítások fontos szakaszhatára május 11. lesz, Spanyolországban pedig négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban oldják fel a korlátozásokat, várhatóan június végéig. A hivatalos bejelentés szerint a járvány túljutott a csúcsponton Nagy-Britanniában is. / Kárpáti János