Diktátorok elleni jogi keretrendszert fogadott el az EU

Egy megszólaló emberi jog aktivista szerint a szöveg félsiker, mert a korrupcióra nem vonatkozik.

2020. december 8., 05:38

Szerző:

Elfogadta az EU az emberi jogokat megsértő vezetők elleni jogi keretrendszert, írja az Euronews. Az unió számlabefagyasztással és utazási tilalommal sújthatja a komoly jogsértések elkövetőit - népirtás, kínzás, emberkereskedelem, embercsempészet szerepel a szövegben, de a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása is.  

A lap idézi BillBowder emberi jogi aktivistát is, aki szerint előrelépés a szöveg elfogadása, de gond, hogy a döntést teljes egyhangúsággal kell meghozni, és "egy másik gond, hogy a kleptokráciával nem foglalkozik a szöveg, csak az emberi jogi visszaélésekkel. Mi úgy látjuk, hogy ez a két dolog gyakran kapcsolódik össze (...)

El kell érnünk, hogy az uniós jogszabály alkalmazását kiterjesszék a korrupcióra is." 

Az EU eddig esetenként határozott meg szankciókat, például Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök ellen.  

Az EU-s külügyminiszterek hétfőn ez ügy mellett döntöttek arról is, hogy Törökország ellen szankciókat fogadhatnak el a csütörtökön kezdődő EU-s csúcson a Földközi-tengeri tevékenysége miatt, a venezuelai választást, amelyet az ellenzék bojkottál, illegitimnek ismerik el. 

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.