Az Európai Unió megvédi a Nemzetközi Büntetőbíróságot

2020. szeptember 4., 09:30

Szerző:

Az Európai Unió megvédi a Nemzetközi Büntetőbíróságot az aláásására tett kísérletek ellen - közölte Peter Stano, az unió külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön, miután előző nap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy Washington szankciókat vezet be Fatou Bensoudával, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészével szemben, "mert annak hivatala vizsgálatot folytat amerikaiak ellen".

"Elkötelezettek vagyunk az ICC támogatása mellett, mert az intézmény kulcsfontosságú szerepet játszik a nemzetközi igazságszolgálatatásban. Nem örülünk, ha olyan lépésekről értesülünk, amelyek szembemennek a hágai testület tevékenységével" - hangsúlyozta Stano.

A szóvivő emlékeztetett, hogy júliusban az unió már nyilatkozatban reagált Donald Trump amerikai elnök azon júniusi rendeletére, amely lehetővé tette gazdasági büntetőintézkedések bevezetését azokkal az ICC-tisztségviselőkkel szemben, akik érintettek amerikai katonák lehetséges afganisztáni háborús bűneinek kivizsgálásában.

Az ICC márciusban adott engedélyt azon feltételezett háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására, amelyeket 2003 és 2014 között követtek el Afganisztánban, köztük a feltételezések szerint vannak amerikai katonák is és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), az amerikai hírszerzés emberei.