Újabb EU-s javaslatot vétózott meg az Orbán-kormány, pedig arról lenne szó, hogy ne fulladjanak emberek a Földközi-tengerbe

2019. július 18. 20:48 - szerző: Ágoston Zoltán

A Belügyminisztérium csütörtök délután adott ki egy közleményt, amely szerint Magyarország a V4 másik három országával együtt elutasította azt a nyilatkozatot, amely kimondaná, hogy a 28 EU-tagország átmeneti megoldásként vállalják a Földközi-tengeren Afrikából Európába érkező menekültek elosztását. Ez a tbel-és igazságügyi tárcavezetők helsinki csúcstalálkozóján vetődött fel. A Belügyminisztérium nevében pedig Kontrát Károly tárcavezető-helyettes azzal indokolta az elutasítást, hogy nem megszervezni kell a bevándorlást, hanem megállítani.

Illegális bevándorlás - Líbia
Fotó: MTI/EPA/SEA-EYE/Fabian Heinz

Heiko Maas német külügyminiszter egy múlt hétvégi lapinterjúban beszélt arról, hogy Földközi-tengeren érkező menekülteket önként jelentkező EU-tagországok között kellene elosztani. – A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi – hangoztatta Heiko Maas. A német külügyminiszter úgy gondolja, elfogadhatatlan az, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik emberéletekről.

– Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét - szögezte le a politikus, aki szerint sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.

Ennek a jegyében Horst Seehofer német belügyminiszter állt elő a menekültek elosztásának az ötletével, de azt ő is elismerte – írhja a Deutsche Welle –, hogy ilyen kevés idő alatt nem lehet rendezni az ezzel kapcsolatos vitákat. Matteo Salvini olasz belügyminiszter többször tweetelt a helsinki csúcstalálkozóról, az egyikben azt állította, hogy többen gratuláltak neki a szigorú menekültpolitikájához, aminek az eredményeként jelentősen csökkent az Európába érkező menekültek száma.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke a keddi programbeszédében emlékeztetett, hogy a statisztikák szerint eddig 70 ezer embert fulladt meg a Földközi-tengeren hánykolódó hajók balesetei miatt. 2019-ben eddig 682-en vesztek a hullámsírba.

Az Orbán-kormány februárban az EU bevándorlásügyi álláspontját vétózta meg az Arab Ligával tartott csúcstalálkozó előtt.