Lengyel cégek: EU-s pénz nélkül nem lehet megőrizni a munkahelyeket

Ezért kérik a lengyel kormányt, ne vétózzon.

2020. november 16., 15:47

Szerző:

Miközben a lengyel kormány kijelentette, a brüsszeli önkény venné át a főszerepet, ha életbe lépne a jogállamisági mechanizmus az EU-s források odaítélésénél, lengyel vállalkozók követelik a kormánytól, hogy ne vétózzon, mert az beláthatatlan gazdasági kárt okozna, írja a Napi.hu

A vétó 240 milliárd zlotyis forrástól fosztaná meg a lengyel gazdaságot a vállalkozók és vállalatok szerint. Az unió megvan Lengyelország nélkül, Lengyelország az unió nélkül azonban nincs - fogalmaznak a vállalkozók, akik kérik Jaroslaw Kaczynskitől a vezető  kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnökétől, miniszterelnök-helyettestől, az ország tényleges vezetőjétől, illetve a két kisebb koalíciós párt vezetőjétől Zbigniew Ziobrótól és Jaroslaw Gowintól, hogy változtassanak politikájukon. 

A várható politikai elszigetelődés a befektetők bizalmára is rossz hatással lenne szerintük. EU-s pénzek nélkül nem lehet megmenteni a munkahelyeket, a családok jövedelmét. A Napi emlékeztet rá, Lengyelország eddig 190 milliárd eurót vett ki az EU-s költségvetésből, és 60 milliárdot fizetett be.

Most, hogy Orbán bejelentette, vétózni fog, a lengyel vállalatok neki is írhatnak levelet.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.