EU-biztos: A legutóbbi tárgyalások óta további negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon

2019. december 10., 17:51

Szerző:

Fontos, hogy az Európai Bizottság továbbra is alkalmazza az összes eszközt és nem csak a 7. cikkelyt az uniós értékek betartása érdekében - jelentette ki az Európai Unió igazságügyi biztosa, a belga Didier Reynders az Általános Ügyek Tanácsában a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárás kapcsán kedden.

Az uniós biztos azt is kijelentette, hogy a jövő őv elején mindenképpen el szeretne látogatni Magyarországra és Lengyelországba is. Sajnos, a legutóbbi tárgyalások óta további negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon - mondta Didier Reynders.

Szijjártó Péter New Yorkban Szijjártó Péter és Didier Reynders 2019 januárjában New Yorkban
Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev

Vera Jourová, az értékek és átláthatóság uniós biztosa fontosnak nevezte, hogy az EU tagországai megvitassák a lengyelországi és a magyarországi helyzetet. Hangsúlyozta: a párbeszéd nagyon fontos ahhoz, hogy megértsék, mi történik a két országban.     

Michael Roth német európai ügyekért felelős államminiszter nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a jelenlegi magyar jogalkotási kezdeményezések arra utalnak, hogy a jogállamiság helyzetét tekintve a helyes irány helyett visszaesés következhet. Kijelentette, a szövetségi kormány attól tart, hogy a jogállamiság tovább romlik Magyarországon. – Aggodalommal  szemléljük  a jelenlegi helyzetet – mondta Michael Roth. A leginkább problémás kérdések közé az igazságszolgáltatás függetlensége, a média szabadsága és az akadémiai szabadság tartozik - tette hozzá a német államminiszter.

 Az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján újságírói kérdés hangzott el arról, hogy Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára Twitter-üzenetében az Európai Unió tanácsát „Soros-kórusnak” nevezte.

 Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője válaszában kijelentette: az uniós tanács semmiképpen sem nevezhető „kórusnak”, az ilyen kijelentésekért azok felelősek, akik részéről azok elhangzottak.