Erővel akadályoztak meg egy nők elleni erőszak miatt szervezett tiltakozást

2019. március 8., 13:14

Szerző:

Erővel akadályoztak meg a kambodzsai hatóságok pénteken egy demonstrációt, amelyen a résztvevők – a nemzetközi nőnap alkalmából – a nők elleni erőszak miatti tiltakozásul tartottak volna meg.

A hatóságok – a közrend megzavarására hivatkozva – eleve nem engedélyezték a megmozdulást, de a kezdeményező szakszervezetek és civil szervezetek csütörtökön fogadkoztak, hogy a tilalom ellenére is megtartják a felvonulást. 

Pénteken össze is gyűlt mintegy ötszáz ember – többségükben nők – a phnompeni olimpiai stadion területén azzal a szándékkal, hogy onnan együtt vonuljanak a kormány székhelyéhez átadni egy petíciót.

A rendőrök azonban erővel visszaszorították a demonstráció résztvevőit, amikor el akartak indulni tervezett útvonalukon. Rövid dulakodás után a rendőrök lezárták a stadion kapuit.

A tüntetők petíciójukban követelik az ország vezetésétől, hogy erősítsék meg a dolgozó nők jogait és biztonságát, hozzanak létre ingyenes gyermekfelügyeleti központokat, valamint menedékhelyeket a családon belüli erőszak áldozatainak.