Erőszakos tüntetés, lemondás – Egy orosz képviselő megjelenése után kitört a politikai válság Grúziában

2019. június 21., 20:06

Szerző:

Lemondott pénteken Irakli Kobahidze, a grúz házelnök a tbiliszi parlament előtt előző éjszaka lezajlott erőszakos tüntetés nyomán - jelentette be Kaha Kaladze, a kormányzó Grúz Álom - Demokratikus grúzia párt főtitkára sajtótájékoztatóján. – A döntés a nép előtti felelősségvállalásnak minősül – húzta alá Kaladze. Mamuka Mdinaradze, a kormánypárt frakcióvezetője szerint Arcsil Talakvadzét jelölik a házelnöki tisztségre.

A tbiliszi parlament előtt előző éjszaka erőszakos tüntetés zajlott le, amelyet az váltott ki, hogy Szergej Gavrilov, az orosz duma egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületében csütörtökön tartott Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése (IAO) nevű szervezet közgyűlésén, amelyen 23 tagország ortodox vallású törvényhozói voltak jelen. A közgyűlésen Szergej Gavrilov elnökölt, ő nyitotta meg a fórumot a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a kaukázusi országban. Több tucat ellenzéki képviselő megzavarta a közgyűlést, behatolt az ülésterembe, szanaszét dobálta Szergej Gavrilov jegyzeteit, vízzel locsolta le őt, és követelte, hogy „az orosz megszállók” távozzanak a parlamentből. A parlamentben és az épületen kívül összegyűlt ellenzékiek pólóin olyan feliratok voltak, amelyek Oroszországot és vezetőit szidalmazták. A gyűlést meg kellett szakítani, a résztvevőket kimenekítették. 

Az esti órákra a törvényhozás épülete előtt több tízezres tömeg gyűlt össze, a tüntetők megpróbáltak behatolni a parlamentbe, követelve a belügyminiszter és a parlamenti elnök lemondását, és összetűztek a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel, akik péntekre virradóra, több órán át tartó összecsapások után feloszlatták a tüntetést, gumilövedékeket, könnygázt és vízágyúkat vetettek be a feldühödött tömeg ellen. 

A média szerint a rendőrség több tucat tüntetőt előállított, az egészségügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint 240 ember, köztük 80 rendőr megsérült. Péntek reggel több mint 100 sérültet még kórházban ápoltak. Legalább 31 grúz s külföldi újságíró is megsebesült a parlament előtt éjszaka lezajlott erőszakos tüntetésen - közölte a grúz újságírók szervezete. A legtöbben közülük gumilövedékektől kaptak sebesülést. Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős megbízottja közleményben ítélte el az erőszakot.

A közgyűlést szervező Zakarija Kucnasvili kormánypárti képviselő időközben bejelentette, lemond parlamenti mandátumáról. Tamar Kordzaia a georgiai ellenzéki pártok nevében előrehozott választásokról szóló tárgyalásokat, a tbiliszi tüntetéseken őrizetbe vett aktivisták szabadon bocsátását és a belügyminiszter távozását követelte. Az ellenzéki Köztársasági Párt vezetője bejelentette, hogy folytatják a megmozdulásokat követeléseik teljesítése érdekében.

Szalome Zurabisvili grúz elnök a tüntetés miatt megszakította fehéroroszországi látogatását. A történtekért Oroszországot tette felelőssé. – Oroszország ellenségünk és megszállónk. Ötödik hadoszlopa sokkal veszélyesebbé válik a nyílt agressziónál. Csak Oroszország húz hasznot az ország és a társadalom megosztásából, a belső konfrontációból, és ez manapság a leghatékonyabb fegyver – írta Facebook-oldalán a politikus. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő „rendkívül szakmaiatlannak” minősítette kollégája nyilatkozatát. Kifejezte meggyőződését, az utcai tiltakozások célja a grúz politikai rendszer felrobbantása, mivel az események kommentálóihoz azonnal csatlakoztak az olyan politikai bohócok, mint Mihail Szaakasvili volt államfő.

Dmitij Peszkov, a Kreml szóvivője ruszofób provokációnak minősítette a Tbilisziben lezajlott tiltakozásokat. Mint mondta, ezt határozottan el kell ítélni. Szergej Gavrilov a kimenekített politikustársaival közösen Moszkvában tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen arról beszélt, hogy Mihail Szaakasvilivel kapcsolatban álló radikálisok támadták meg az orosz küldöttséget Tbilisziben. – Közös véleményünk az, hogy Grúziában most radikális szélsőségesek nyilvánvaló államcsíny- és hatalomátvételi kísérlete zajlik, amelyet sok vonatkozásában külföldről irányítanak, és úgy tűnik nekünk, hogy kapcsolatban állnak Mihail Szaakasvilivel - jelentette ki.

A grúz kormánypárt közölte, nem tudott arról, hogy Gavrilov fogja megnyitni közgyűlést, mert hiba csúszott a szolgálati protokollba.

Az orosz küldöttség jelenléte elleni indulatok az ellenséges orosz-grúz viszonnyal magyarázhatók, amelynek hátterében az áll, hogy a kaukázusi ország hivatalos álláspontja szerint Oroszország megszállás alatt tartja az ország területének mintegy húsz százalékát kitevő Abháziát és Dél-Oszétiát, amelyek kikiáltották függetlenségüket. Az Európai Unióba és a NATO-ba igyekvő Grúzia és Oroszország 2008-ban villámháborút vívott egymással, amely az előbbi súlyos vereségével végződött. A két ország között azóta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, Oroszország pedig elismerte mindkét szakadár terület függetlenségét, és katonákat állomásoztat ott.

Szergej Gavrilov, aki egyébként az IAO közgyűlésének elnöke, a georgiai médiában megjelent híradások szerint fegyverrel harcolt a georgiai központi hatalom ellen az abház szakadárok oldalán. Az orosz politikus valótlannak nevezte az állításokat.

Az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlését 1993-ban alapította a görög parlament, hogy erősítse a kapcsolatokat az ortodox keresztény vallású képviselők között.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.