Erőműprojektről írt a pokolgéppel meggyilkolt újságírónő

A 2017-ben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő a gyilkosság megrendelésével vádolt Yorgen Fenech üzletemberhez köthető erőmű tervének felderítésén dolgozott - mondta Matthew Caruana Galizia, az újságírónő fia csütörtökön bírósági meghallgatásán.

2021. január 29., 06:58

Szerző:

Matthew Caruana Galizia tanúvallomása szerint ő és anyja 2017-ben egy korrupciós ügy felderítésén dolgoztak egy az erőműépítéssel megbízott vállalattal kapcsolatban, amelynek társtulajdonosa Fenech volt. Egy informátor akkor számos dokumentumot adott át, amelyek azt igazolták, hogy az üzletember fontos szerepet játszott az ügyletben.

Mint mondta, Daphne Caruana Galizia 2017 végén akarta nyilvánosságra hozni cikkét. A máltai oknyomozó újságírónőt azonban 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel meggyilkolták.

A gyilkosság megrendelésével vádolt Fenech mellett három másik személy áll bíróság előtt, akiket a pokolgép elhelyezésével gyanúsítanak. Fenech tagadja az ellene felhozott vádakat.

Daphne Caruana Galizia számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

(MTI)