Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nincs vége a fairtásnak, rekordmértékben pusztítják az amazóniai erdőt

2020. július 10. 23:30 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Rekordmértékben növekedett az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén az év első felében − derült ki a kormány által pénteken közzétett előzetes adatokból.

A brazil űrkutatási hivatal (INPE) adatai szerint

az erdőirtás mértéke 25 százalékkal növekedett 2020 első hat hónapjában.

Az idei júniussal együtt 14. egymást követő hónapja emelkedtek a mutatók.

A száraz időszak és az erdőtűzszezon kezdetét jelentő júniusban csaknem 11 százalékkal nőtt az erdőirtás az előző év azonos időszakához képest. Idén eddig valamivel több mint 3 ezer négyzetkilométernyi erdőterület veszett oda.

Szakértők szerint amennyiben az erdőirtás mértéke tovább emelkedik júliusban, az azt jelentené, hogy az ország több mint 15 ezer négyzetkilométernyi erdőterületet veszíthet el egy év leforgása alatt, ami a 2005 óta feljegyzett legnagyobb kiterjedés lenne.

Tavaly 10 129 négyzetkilométernyi erdőterületet pusztítottak el.

A kutatók szerint a bolygó legnagyobb esőerdőjének otthont adó Amazonas-medence megóvása kulcsfontosságú a klímaváltozás megfékezése szempontjából, mivel hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz elnyelésére és raktározására képes

Tavaly egy tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy az amazóniai erdőtüzek következtében drámaian növekedett a légzési problémákkal kezelt gyerekek száma a régióban.

Az egy évre eső amazonasi erdőtüzek száma már 2019. augusztusra a 2010 óta mért legmagasabb pontra jutott, ami globális szintű felháborodást eredményezett. Azt vetették az ország szemére, hogy Brazília nem tett eleget a világ legnagyobb trópusi esőerdejének védelméért. Jair Bolsonaro brazil elnök eleinte sértődötten reagált a nemzetközi kritikákra, illetve a külföldi támogatások befagyasztására. Később a brazil kormány a katonaságot is bevetette a tüzek legyőzésére és nyomozást indított az ügyben.