Erdoğan szerint Trump semmibe vette az 1980-as ENSZ-döntést

2017. december 7. 09:44 - szerző: 168 Óra/MTI

Donald Trump amerikai elnök szerdán semmibe vette a Jeruzsálem státusáról rendelkező 1980-as ENSZ-döntést, amikor Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török államfő csütörtökön az ankarai repülőtéren, ahonnan kétnapos görögországi hivatalos útjára indult.

A török elnök nyilvános felszólalásában azt mondta: a mai napig az Egyesült Államokon és Izraelen kívül egyetlen ország sem tett ENSZ-döntéssel ellenkező lépést. „Trump bejelentése nem a kibékítésre, hanem a felforgatásra irányul” – fogalmazott. Hozzátette: „Érthetetlen, hogy mit csinál az amerikai elnök”, döntése „tűzbe veti” a térséget.

Erdoğan egyúttal közölte: jelezte Ferenc pápának, hogy beszélni akar vele telefonon, amire csütörtök este vagy péntek reggel kerül sor. Hangsúlyozta: egyeztetéseket fog folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint nyugati országok, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország vezetőivel egyaránt. Jeruzsálem a keresztények szent helye is – emlékeztetett a török elnök.

Erdoğan kedden annak lehetőségét is felvetette, hogy Törökország Trump akkor még csak várható bejelentése után megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Binali Yıldırım török kormányfő csütörtöki írásos nyilatkozatában elítélte a „felelőtlen” amerikai lépést, és leszögezte, hogy Ankara számára az érvénytelen. Yıldırım úgy vélte: a döntés a palesztin–izraeli, továbbá a közel-keleti békefolyamatra nézve súlyos csapás, amely által a térségben „kinyílt Pandora szelencéje”.

Jövő szerdán Isztambulban ülésezik az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), mivel Törökország, az OIC soros elnökeként azt szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státusának ügyében.

Erdoğan személyében hatvanöt év után először látogat török államfő csütörtökön Görögországba. A török vezető először Athénba, majd pénteken a nyugat-trákiai Komotiniben (törökül Gümülcine) felkeresi az ottani török kisebbséget.

Ahogy tegnap mi is megírtuk, az egész világ felbolydult Trump döntésén. Egyelőre nem lehet tudni, Trump miért döntött így, illetve mi lesz döntésének a következménye.