Erdogan tovább szorongatná az EU-t, most menekültek befogadását követeli Görögországtól

2020. március 8., 17:28

Szerző:

Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap Isztambulban azt javasolta Görögországnak, hogy Törökországhoz hasonlóan nyissa meg kapuit a menekültek előtt, akik szerinte csak keresztülhaladnának rajta Európa más országai felé.

„Görögország, hozzád szólok! Nyisd ki te is kapuidat, ahogy tetted (korábban), és szabadulj meg a tehertől! Hadd menjenek Európa más országaiba! Ennek az ügynek más megoldása nincs. Ha igazságos tehermegosztásról beszélünk, akkor mi ehhez az igazságos tehermegosztáshoz keresünk partnert. Jelenleg még mindig 3,5 millió menekült van nálunk” – tette hozzá.

A törökök a múlt héten jelentették be, hogy nem tartóztatják tovább a menekülteket, aki menni akar Nyugat felé, az megteheti. Ankara ezzel felrúgta a 2016-ban az EU-val kötött menekültügyi megállapodást.

A török elnök szerint azonban valójában az EU nem tartotta be vállalásait és nem folyósította azt az összeget, amelyet a törökországi menekültek helyzetének javítására ígért.

Pénteken Racep Tayyip Erdogan a megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól.

Kiriákosz Micotakisz is halottnak nevezte az EU és Törökország menekültügyi egyezményét. A görög miniszterelnök a CNN-nek adott interjújában Erdogant hibáztatta a megállapodás zátonyra futásáért. Ankara ezt a vádat visszautasította. 

Erdoğan lépése miatt az elmúlt egy hétben tízezrek keltek útra Európa irányába és torlódtak fel a török-görög szárazföldi határon, mivel Athén a keleti határok szigorú védelméről rendelkezett. Az unió tagállamai teljes szolidaritásukról biztosították a görög hatóságokat. Törökország viszont ezer rendőrt vezényelt oda a másik oldalról, ezzel lényegében beszorítva a menekülteket.

A feszültség nagy, Leszboszon is jelentek meg újabb menedékkérők: ez 600 embert jelent, a már itt lévő húszezer mellé. 

Erdoğan ismételten nehezményezte, hogy tudomása szerint eddig senki nem ítélte el a görög határrendészek fellépését, azt, hogy bántalmazzák a nőket, megverik, vagy akár meg is lövik a migránsokat, majd igyekeznek visszatoloncolni őket.

A török államfő vasárnapi felszólalásában arra emlékeztetett, hogy március 9-én, hétfőn egynapos látogatásra Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Unió tisztségviselőivel beszéljen a helyzetről. Erdoğan reményét fejezte ki, hogy az eddigiektől „eltérő eredményekkel” tér haza.

(Az Index nyomán.)