Erdogan a Törökországból útjára engedett menekültek befogadását követeli az Európai Uniótól

2020. március 4., 13:59

Szerző:

Recep Tayyip Erdogan emlékeztetett, miután országa hadserege február 27-én 36 katonát vesztett Szíriában, az ankarai vezetés elrendelte a nyugati határok megnyitását az Európába vágyó menekültek előtt.

Erdogan leszögezte, hogy Ankara döntése megfelel a nemzetközi jognak.

Minden egyes európai ország, amely lezárja határait, megveri a menekülteket, elsüllyeszti csónakjaikat és megpróbálja őket visszaküldeni, megsérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát

– mondta a török államfő.

Arra szólítunk fel minden európai uniós országot, mindenekelőtt pedig Görögországot, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megfelelő módon, tisztelettel bánjon a területére érkező menekültekkel

– közölte.

Erdogan egyúttal azzal is megvádolta Görögországot, amely a napokban megerősítette határvédelmét, hogy elsüllyeszti az Égei-tengeren átkelő menekültek csónakjait, a bennük tartózkodó gyermekeket pedig hagyja meghalni.

Az a görög, aki mindent megtesz – a tengerbe fojtástól a golyó általi gyilkosságig – annak érdekében, hogy országába ne érkezzenek menekültek, ne felejtse el, hogy egy nap még ő is könyörületre szorulhat

– közölte.

Erdogan kijelentette: az európai országok számára, amelyekből egyre inkább hallhatók a fasizmus léptei, valódi tragédiát jelent a migráció.

A török államfő nehezményezte, hogy az unió tagállamai a mostani helyzetben anyagilag segítik egymást, miközben Törökországot az elmúlt években nem támogatták.


Arra utalva, hogy a frakcióülést követően fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, úgy fogalmazott: „ma jönnek és beszélünk.”

Ha adtok, adtok, ha nem adtok, nem adtok, de ne próbáljatok megtéveszteni minket, az a Törökország, amely már 40 milliárd dollárt költött a menekültekre, majd elkölt még egyszer ennyit

– hangoztatta Erdogan.

Charles Michel kedden az Európai Unió és Törökország közötti 2016-os migrációs megállapodás tiszteletben tartására szólította fel Ankarát, és egyebek mellett hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja az EU külső határainak védelmét - írja a 24.hu.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerda délelőtt hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy eddig 135 844 menekült hagyta el Törökország területét Edirne tartományon keresztül, és lépett át Görögországba. Athén ezt tagadja.