Rengeteg védett területet engednek át a lakosságnak Tanzániában

2019. szeptember 24., 15:49

Szerző:

Több mint 700 ezer hektáron elterülő 12 védett terület, valamint hét vadrezervátum és erdőség státuszát szüntetik meg és osztják szét a földeket 920 falu között Tanzániában – jelentette be a kelet-afrikai ország miniszterelnöki hivatala.

– A megszüntetett védett területek és rezervátumok összterülete 707 659 hektár, amelyet települések kialakítása, gazdálkodási és állattartási célokra osztunk szét az emberek között

– olvasható a közleményben, amely szerint a területek védett státusza feloldásának támogatásáról hétfőn született döntés a John Magufuli államfő által elnökölt kabinetülésen Dar es-Salaamban.

Az ülést követően Kassim Majaliwa miniszterelnök elmondta, hogy az illetékes minisztériumok felmérték a védett övezetek és rezervátumok környékén kialakult területi vitákat. Az eredmények szerint a korábban bejelentett 366 faluval ellentétben, valójában 975 település küzd területi problémákkal, aminek nyomán a kabinetülésen arról döntöttek, hogy 920 falu között osztják szét a területeket.

Fotó: Pixabay

Idén januárban Magufuli arra utasította az illetékes hatóságokat, hogy függesszék fel a vadrezervátumok és erdőségek területén lévő 366 falu eltávolítását és egyúttal elrendelte a vadállomány és erdők nélküli védett területek szétosztását a gazdálkodók és állattartók között.

A 945 ezer négyzetkilométernyi Tanzánia földterületeinek nagyjából 40 százaléka természetvédelmi terület.