Tizenhárom néppárti vezető kéri a Fidesz kizárását az EPP-ből a felhatalmazási törvény miatt

2020. április 2., 18:01

Szerző:

Tizenhárom néppárti pártvezér írt alá egy Donald Tusknak címzett levelet, ami arra kéri az Európai Néppárt (EPP) elnökét, hogy zárják ki a pártcsaládból a Fidesz-KDNP-t.

A pártok vezetőinél a felhatalmazási törvény csapta ki a biztosítékot: mint írják, a veszélyhelyzet határidő nélküli kitolásának lehetősége miatt aggódnak kifejezetten. Az aláírók szerint a felhatalmazási törvény ilyen formában való elfogadása megsérti a liberális demokráciák és az európai értékek alapelveit.

Orbán Viktor Helsinkiben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

„Attól félünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök újonnan szerzett hatalmát arra fogja használni, hogy még erősebben szorongassa a társadalmat, és ez az EPP-ben megengedhetetlen. A Fidesz felfüggesztése nem elég, ki kell zárni Orbánékat a pártcsaládból” – írták.

Donald Tusk is keményen fogalmazott a minap, ő is a Fidesz kizárásáról beszélt. A döntéshez azonban, ahogy eddig sem volt meg, úgy most sincs meg a többség az EPP-ben.

(A 24.hu nyomán)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.