Így reagált Deutsch az EPP döntésére

Emellett az EPP olyan politikai nyilatkozatot is kiadott, amely keményen kritizálja a Fideszt.

2020. december 17., 05:37

Szerző:

Reagált Deutsch Tamás a Facebookon az EPP rá vonatkozó döntésére:

 

"Én szeretem az Európai Néppártot.

dr. Deutsch Tamás 

az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselőcsoportjának tagja

az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselőcsoportja magyar nemzeti delegációjának vezetője 

Ennyi."

 

Szerda este Deutschot eltiltották az EPP vonatkozásában minden szerepléstől, megnyilvánulástól, nem képviselheti a néppártot, nem beszélhet a nevében, nem vállalhat el semmilyen pozíciót ebbéli minőségében, de nem zárták ki a frakcióból.  

Korábban elterjedt, ha kizárták volna, követte volna a teljes Fidesz-frakció. Deutch közvetlen a szavazás előtt egy nappal újra és immáron valóban bocsánatot kért Manfred Weber EPP-s frakcióvezetőtől, amiért mondatát az EU jogállamisági mechanizmusáról (akinek nincs félnivalója tőle, nem kell tartania tőle) a Gestapo és az ÁVO hasonló jelmondataihoz hasonlította.  

A Deutschra vonatkozó döntések mellett az EPP nyilatkozata elvi politikai kinyilatkoztatásokat is tett, nyilvánvalóan azért, hogy a fideszes, EU-ra, néppártra, néppárti vezetőkre vonatkozó kijelentések fényében nyomatékosítsa:  

-Az EPP Európa-párti, az EU a szabadságon, szolidaritáson, demokrácián és a jogállamiságon alapszik, ezek az EPP megkérdőjelezhetetlen és vitathatatlan alapértékei is.  

-Támogatjuk Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Ursula von der Leyen és Manfred Weber tevékenységét, amellyel megvédték az EPP értékeit és a jogállamisági mechanizmust. Utóbbira büszkék lehetünk, és az EU történelmi megegyezésének tekintjük. 

-A Fidesz támadásai az EU és értékei ellen nem összeegyeztethetőek az EPP alapértékeivel: az EU-s integrációval, jogállamisággal, független igazságszolgáltatással, politikai befolyásolástól mentes médiával, civil társadalom támogatásával, emberi jogok és kisebbségek támogatásával.