Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Lemondták a szilveszteri tűzijátékot a szlovákiai városok, a pénzt az eperjesi tragédia áldozatainak adják

2019. december 17. 14:34 - szerző: MTI

Lemondta a szilveszteri-újévi tűzijátékokat számos szlovákiai város, és az így megtakarított összegeket átutalja az eperjesi tragédia áldozatainak megsegítésére.

A szlovákiai sajtó szerint a nagyobb városok közül Pozsony, Kassa, Besztercebánya vagy Liptószentmiklós önkormányzata hozott már ilyen döntést, de több kisebb város is, mint például a szlovák fővároshoz közeli Modor vagy a kelet-szlovákiai Svidník önkormányzata is az eperjesiek segítségére sietett.

 A 12 emeletes eperjesi toronyházban december 6-án történt nagy erejű gázrobbanás, amelyben nyolc ember halt meg. Hét áldozat holttestét már megtalálták, a nyolcadik a feltételezések szerint a lakóház romjai alatt hever. Szlovákiában ez az utóbbi húsz év egyik legnagyobb tragédiája.

A gázrobbanásban megrongálódott eperjesi panelház A gázrobbanásban megrongálódott eperjesi panelház
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A lakóház kiégett felső hat emeletének bontása hétfőn kezdődött, a statikusok véleménye szerint azonban a legjobb lenne az egész épületet lebontani. Erről egyelőre nem született végleges döntés.

A szlovák kormány mindjárt a gázrobbanás utáni napon egymillió eurós (320 millió forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére. Szükség esetén az összeget megemelik. Ugyanakkor lakossági gyűjtés is indult, a speciális számlán már több százezer euró van.

Besztercebánya 13 033 eurót küld az eperjesi önkormányzatnak, a kassai városvezetés 50 ezer, a pozsonyi pedig 20 ezer eurós segélyt szavazott meg Eperjesnek.

A segítségnyújtáshoz több, jórészt magyarok lakta város - egyebek között Révkomárom vagy Galánta - is csatlakozott. Révkomárom sem rendez tűzijátékot, így 3000 eurót küld az eperjesi károsultaknak.