Pénteken szavaz az Európai Parlament az uniós támogatásokkal visszaélő politikusokról

2020. június 18., 20:40

Szerző:

Mondjon le, vagy szabaduljon meg a gazdasági érdekeltségeiről Andrej Babiš - üzeni az Európai Parlament a cseh miniszterelnöknek egy határozatban, amelyről holnap szavaz az intézmény plenáris ülése.

Februárban ez EP hatfős tényfeltáró delegációt küldött Prágába, hogy a cseh miniszterelnök esetleges gazdasági érdekösszeütközéseit vizsgálják. 

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Babiš 2017 decembere óta irányítja a cseh kormányt, ő az ország egyik leggazdagabb embere és éppen azt vetik szemére, hogy – elsősorban mezőgazdasági – vállalkozásai uniós forrásokból gazdagodnak, és ehhez kihasználja a pozícióját. Babišnak Magyarországon is komoly érdekeltségei vannak, például az egykori Győri Sütőből lett Ceres Zrt-ben, az Agrotec Magyarország Kft-ben, a bábolnai IKR Agrár Kft-ben, vagy a Devecseri Agrokémiai Kft-ben.

A tényfeltáró bizottság munkájából jelentés született, amelyről most szavaz az EP - számol be róla az Index. Mint Monika Hohlmeier  a német néppárti képviselő a dokumentumot bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a jelentés nem egy személy - vagyis Babiš - ellen irányul, hanem az uniós adófizetők érdekét szolgálja. Ennek megfelelően az összes uniós tagállam számára is ajánlásokat fogalmaznak meg a korrupcióellenes harchoz.

"Világos szabályok kellenek ahhoz, hogy az uniós adófizetők pénze ne kerüljön az oligarchákhoz" - állítja a német politikus. Az EP költségvetési szakbizottságának elnöke szerint egyrészt

maximálni kell, hogy egy hétéves költségvetési ciklusban egy cég legfeljebb mennyi agrártámogatáshoz juthat.

Hohlmeier szerint ugyanis elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy egyetlen támogatott eurómilliókat kapjon a hét év alatt.

Emellett a jelentés azt javasolja, hogy amennyiben kiderül, egy vezető beosztású állami tisztviselő anyagi érdekei ütköznek a beosztásával, az alábbi lehetőségek közül kelljen választania:

  • lépjen ki az adott üzletből, adja el a részvényeit
  • a cég ne vegye fel az uniós támogatásokat
  • a politikus mondjon le a pozíciójáról.

Az EP azt is szeretné elérni, hogy ha bebizonyosodik, hogy visszaéltek az EU-s pénzekkel, akkor a jövőben ne az államkasszából kelljen a támogatást visszautalni az uniós költségvetésbe, hanem 

közvetlenül az érintett céget terhelje a visszafizetési kötelezettség, hogy ne az uniós fizetőknek kelljen kétszer is kifizetni a korrupciós számlát.

EP-választás - A DK eredményváró rendezvénye
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

"A cseh helyzet nagyon hasonlít a magyarországira" - mondta Rónai Sándor DK-s képviselő, az EP tényfeltáró bizottságának egyetlen magyar tagja a sajtótájékoztatón. A politikus szerint Babišban és Orbánban közös, hogy miközben a EU-ellenes propagandát visznek, hatalmas hasznot húznak az uniós támogatásokból.

Küzdenünk kell a korrupció ellen, nem engedhetjük, hogy a rendszer része legyen

- jelentette ki Rónai. A képviselő arról is beszélt, hogy munkájuk során rendszerszintű problémákat találtak a cseh hatóságok munkájában, ugyanis "egy kormányszerv sem tudta megmondani, kinek lenne a dolga valójában, hogy az összeférhetetlenséget kivizsgálja."

A tényfeltáró bizottság a Babiš és más cseh cégek működésével kapcsolatban megismert ellentmondásokról szóló dokumentumat átadta az Európai Csalásellenes Hivatalnak (OLAF).

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.