Majdnem duplájára nőtt a koronavírusban elhunytak száma Kínában, az ENSZ hamarosan dönt a rendkívüli állapotról

2020. január 22., 18:19

Szerző:

Az utóbbi egy napban 17-re emelkedett, vagyis majdnem megduplázódott Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma – közölték Hupej tartomány tisztségviselői szerdán.

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este közölte, hogy négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma akkori adatok szerint kilenc volt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban.

A vírust időközben a különleges közigazgatási státusszal rendelkező Makaóban és Hongkongban is kimutatták. Edward Jau, hongkongi kereskedelmi miniszter szerint egy beteg gyorsvonattal érkezett Hongkongba Kína szárazföldi területéről. A pácienst karanténba helyezték.

– Az egész világ szeme rajtunk van – hangsúlyozta Jau a davosi világkereskedelmi fórumon a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Világszerte a repülőtereken vizsgálatoknak vetik alá a Kínából érkező utasokat.

  • Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szokásos szerda reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy az északi Tamaulipas államban vizsgálnak egy lehetséges esetet. Mint mondta, az egészségügyi hatóságok kézben tartják az ügyet. Hozzátette, a megbetegedés egy másik lehetséges esetét időközben sikerült kizárni.
  • Az orosz hatóságok is vizsgálnak egy gyanús esetet. Koraeste a RIA Novosztyi hírügynökség jelentette, hogy Szentpéterváron kórházba került egy Kínából érkezett orosz férfi akut légúti vírusos fertőzés gyanújával.
  • Kedden az amerikai sajtó közölte, hogy az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.
  • A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is megjelent. Észak-Korea pedig szerdától felfüggesztette a külföldi turisták fogadását a koronavírus miatt.

A vírus terjedése a sporttevékenységet is érintette. A 2020-as olimpiai játékok egyes, Vuhanban megrendezendő, ökölvívó selejtező mérkőzéseit le kellett mondani, míg a női labdarúgó selejtező helyszínét át kellett helyezni Nancsingba.

Különös aggodalomra ad okot, hogy a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén az évente változó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak. Ezalatt várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön. Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe, a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak.

A kínai kommunista párt központi politikai és jogi bizottsága kedden közölte, hogy aki elmulasztja a vírusos megbetegedés eseteit bejelenteni,

„az örökkön a történelmi szégyen oszlopára lesz felszögelve”.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.