Örül az ENSZ: 19 év után béketárgyalásokat folytatnak az afgánok és a tálibok

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag üdvözölte kedden az afgán kormány képviselői és az iszlamista tálib lázadók béketárgyalásainak megkezdését, arra bátorítva az egymással hadban álló feleket, hogy jóhiszeműen vegyenek részt a folyamatban, és törekedjenek 19 éves konfliktusuk tartós tűzszünettel történő lezárására és a politikai rendezésre.

2020. szeptember 16., 06:55

Szerző:

A határozat, amely az ENSZ afganisztáni politikai missziójának mandátumát is meghosszabbította jövő szeptemberig, emellett arra ösztönzi a feleket, hogy "folytassák a bizalomépítő intézkedéseket, beleértve a harci cselekmények átfogó csökkentését is".

Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövet, aki az állásfoglalást Indonéziával együtt fogalmazta meg, "jelentős eredménynek" nevezte a tárgyalások hétvégi megkezdését Katarban, "olyan jelentős eredménynek - mondta -, amelyre már évek óta várunk".

"Valóban az afgánok kezébe kell adni országuk jövőbeli pályájának meghatározását" - mondta, de megismételte, hogy "az erőszaknak most végre véget kell vetni", és "fenntartható tűzszünetre van szükség".

Heusgen szerint a BT egyhangú állásfoglalása megmutatta, hogy a tárgyalások ténylegesen nemzetközi támogatást élveznek, s hangsúlyozta, hogy az ENSZ és Afganisztán regionális és nemzetközi partnerei "ki fogják venni részüket e folyamat támogatásából és elősegítéséből".

A katari fővárosban szombaton megkezdett tárgyalásokon a tervek szerint a tűzszünet mellett terítékre kerülnek a nők és a kisebbségek jogai, több tízezer tálib harcos, illetve különböző, a hadurakhoz hű milíciák lefegyverzése, amelyek közül több a kormánynak esküdött hűséget. A tárgyalási témák közt szerepel a hatalom megosztása és az alkotmány módosítása is.

A résztvevők által történelminek nevezett esemény lezárhatja a csaknem 20 éve tartó fegyveres konfliktust a Nyugat által támogatott kabuli kormányzat és az Afganisztánt 1996 és 2001 közt uraló tálibok közt. A tálibokat egy, az Egyesült Államok vezette katonai koalíció űzte el a hatalomból, miután tudható volt, hogy ők rejtegetik Oszama bin Ladent, a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadást végrehajtó al-Kaida terrorhálózat vezetőjét.

Az iszlamista tálibok a legutóbbi időkig nem voltak hajlandóak tárgyalni az általuk "nyugati bábnak" nevezett kabuli vezetéssel. Az amerikai kormány idén februárban a katari fővárosban, Dohában írta alá az afganisztáni megbékélést is célzó megállapodását a tálibok képviselőivel. Donald Trump elnök választási kampányának egyik sarkalatos ígérete, hogy véget vet az Egyesült Államok afganisztáni háborújának, és 2021 májusáig kivonja az amerikai csapatokat az országból.

(MTI)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.