Eltüntettek két riportert Kínában, akik az igazságot kutatták a koronavírusról

2020. február 14., 15:18

Szerző:

Egy ideje nincs hír arról a két kínai újságíróról, akik a koronavírus kapcsán nyomoztak Kínában - írja a HVG a BBC értesülései szerint.

A civilből lett újságíró, Fang Bing azt ígérte követőinek, hogy bemutatja az igazságot arról, hogyan kezelik a hatóságok kialakult helyzetet a koronavírus-járvány karantén alá vett, lezárt gócpontjában, és hogyan kezelik azokat, akiket megbetegített a kórokozó. 

Tüdőgyulladás-vírus Kínában
Fotó: MTI/EPA

Február 1-jei YouTube videóját – amelyen nyolc egymásra pakolt holttest is látható egy kisteherautóban egy kórház előtt – rövid idő alatt 200 ezres nézettséget produkált. Még aznap este Fangot rendőrök keresték fel az otthonában, és kihallgatták. El is vitték magukkal, később azonban egy figyelmeztetés után mégis hazaengedték. Február 9-én aztán a férfi egy 13 másodperces felvételt posztolt, amelyen azt mondta:

„Lázadjatok, emberek. A kormány hatalma kerüljön vissza az emberekhez.” Azóta nem jelentkezett újabb videóval.

Rajta kívül egy másik civilből lett férfi is tudósítani kezdett Vuhanból. Csen Csiu-Si emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászból lett újságíró, és már volt ismertsége a hozzá hasonló aktivisták körében. Ő január végén utazott Vuhanba, hogy bemutassa, mi is folyik a városban valójában. Több kórházba is ellátogatott, dokumentálta az állapotokat, betegekkel beszélgetett. Tudta, hogy amit csinál és veszélyes is, erről a BBC újságírójának, John Sudworth-nek is beszélt február elején. „A cenzúra nagyon szigorú, és lezárják a követőim fiókjait, ha megosztják a tartalmaimat” – magyarázta akkor.

Február 7-én aztán Twitter-oldalán, amelyet egy barátja kezel, rövid videóüzenet jelent meg, amelyben az édesanyja arról beszélt, hogy a fiának egy nappal korábban nyoma veszett.

Köztudott, hogy Peking igyekszik elhallgattatni a kifelé beszélő aktivistákat, és igyekszik azt mutatni, hogy képes kontrollálni a vírus terjedését. A Human Rights Watch szerint

a látszat fenntartása és a kritikusok elhallgattatása ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb a kínai vezetésnek, mint a valós járványellenes intézkedések.

Koronavírus Kínában
Fotó: Vu Hong

A kínai hatóságok hivatalosan semmit sem közöltek a két férfiról. Patrick Poon, az Amnesty International egyik kutatója szerint továbbra sem világos, hogy mi történt velük. „A kínai hatóságoknak értesíteniük kellene a családjukat, és biztosítaniuk kellene, hogy jogi képviseletet kérhessenek. Ha ezt nem teszik meg, tartani lehet attól, hogy kínzásnak vagy másféle kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve” – magyarázta.