Először ült össze a néppárti bölcsek tanácsa megtárgyalni a Fidesz ügyét

2019. április 4. 18:56 - szerző: 168 Óra

Első alkalommal gyűlt össze az Európai Néppárt (EPP) által delegált három politikus, az úgynevezett bölcsek tanácsa, hogy a magyarországi helyzetről beszéljenek – írja az Euronews.

A Fidesz néppárti tagságát március 20-án azonnali hatállyal, határozatlan időre függesztették fel az EPP gyűlésén. Emiatt a Fidesz nem vehet részt a konzervatív pártcsalád ülésein, nem szavazhat és jelölteket sem állíthat a pozíciókra. A döntést a Fidesz is elfogadta, Gulyás Gergely ígérete ellenére nem lépett ki az EPP-ből, az EP-képviselői ráadásul simán maradhatnak a néppárti frakcióban.

Az EPP viszont létrehozott egy háromtagú értékelő bizottságot, hogy a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja. A testület három tagja az egykori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel, a Fidesz EPP-ből való kizárását szorgalmazó belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, és az Európai Parlament egykori elnöke, Hans-Gert Pöttering.

A Fidesz válaszul felállított egy szintén háromtagú bizottságot. A kormánypártot képviselő három politikus Novák Katalin családügyi államtitkár, Varga Judit, Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár és Szájer József fideszes EP-képviselő. Novák Katalin az Orbán-kormány segítségével rekordidő alatt állítottak össze egy 130 oldalas dokumentumot, amit már el is küldtek a néppárti bölcseknek. Arról egyelőre nincs információ, hogy a néppárti bölcsek első találkozóján szóba került-e ez a dokumentum.