Először lesz nő a CIA igazgatója, ő volt az egyik kínzásokról elhíresült titkos amerikai börtön vezetője

2018. március 13. 18:51 - szerző: 168 Óra/MTI

Miközben Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi igazgatója, külügyminiszter-jelölt korábban elsőrangú hírszerzőként és elkötelezett hazafiként jellemezte, demokrata párti politikusok aggodalmaikat fogalmazták meg a CIA élére  újonnan kinevezett Gina Haspellel kapcsolatban.

Haspelt Pompeo nevezte ki a CIA igazgatóhelyettesének, még tavaly, és most ő léphet a távozó igazgató helyébe. – Példamutató, a mellette dolgozókat inspiráló vezető – méltatta Haspel az igazgatóhelyettesi beiktatásakor.

Gina Haspel
Fotó: CBS/YouTube

A 61 éves Haspel 1985-ben csatlakozott a hírszerzéshez, és a világ több országában, a többi között az Egyesült Királyságban és Thaiföldön is teljesített szolgálatot.

2013-ban a CIA titkos misszióinak irányítására nevezték ki, de a kinevezés néhány hét múltán - Dianne Feinstein republikánus szenátornak köszönhetően - meghiúsult, mert Haspel felelős volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után külföldön létesített és kínzásairól elhíresült titkos börtönök létrehozásában és működtetésében, majd később az erről szóló dokumentumok megsemmisítésében.

A The New York Times információi szerint Haspel volt a vezetője az első ilyen titkos börtönnek, amelyet Thaiföldön működtettek, és ahol rendszeresen alkalmazták a vízbefojtás eljátsztásával végrehajtott kínzásokat. Keddi számában a lap megnevezett két szaúdi állampolgárságú foglyot is, akit Haspel irányításával kínoztak meg, egyiküknél egyetlen hónap alatt 83 alkalommal szimuláltak vízbefojtást, fejét többször a falba verték, mielőtt - a The New York Times szerint - kínzói arra a következtetésre jutottak, hogy nem is rendelkezik hasznos információkkal.

A CIA három korábbi igazgatója és más hírszerzési vezetők, köztük az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt vezetője, James Clapper is támogatásáról biztosította Haspelt, ám két demokrata párti szenátor levélben fejezte ki aggodalmait Donald Trump elnöknek. Ron Wyden oregoni és Martin Heinrich új-mexikói szenátorok a levélben leszögezték, Haspel eddigi pályafutása nem teszi őt alkalmassá erre a posztra.