Republikánus kihívója is lett Donald Trumpnak, jobbról támadja az amerikai elnököt

2019. augusztus 25. 19:45 - szerző: MTI

John Walsh személyében republikánus kihívója is lesz Donald Trump amerikai elnöknek a 2020-as választásokon, a volt képviselő maga jelentette be vasárnap az ABC televízió heti politikai vitaműsorában, hogy indulni kíván a párt elnökjelöltségéért.  Úgy fogalmazott, a jelenlegi elnökénél jobboldalibb politikával és az erkölcs fontosságát hangoztatva kíván fellépni a kampányban. 

A televíziós műsor vezetőjének kérdésére John Walsh elismerte, hogy nem nagy eséllyel száll ringbe, hiszen Donald Trump elsöprő támogatottságot élvez a republikánus táborban, de mivel szerinte a republikánusoknak eddig nem volt választási lehetőségük, most mégis megpróbálja. Fanatikusnak és magamutogatónak nevezte Donald Trumpot. – Olyan pasasunk van a Fehér Házban, aki teljesen alkalmatlan az elnökségre, és engem megdöbbent, hogy eddig senki nem lépett fel ellene"- fogalmazott.

Bill Weld volt massachusettsi republikánus kormányzó áprilisban egy televíziós interjúban ugyan szintén közölte, hogy indul a Republikánus Párt elnökjelöltségéért, de bejelentését oly mértékű érdektelenség kísérte, hogy kampányát meg sem kezdte.

Donald Trump támogatottsága a republikánus táborban a Monmouth Egyetem e héten közzétett felmérése szerint 84 százalékos. Egy héttel korábban a Fox televízió 88 százalékos támogatottságot mért.

Az 57 éves Joe Walsh 2011 és 2013 között Illinois állam képviselője volt a konzervatív Tea Party színeiben, jelenleg pedig rádiós műsorvezető. Az ABC-nek adott interjújával egy időben közzétett egy videót is, amelyben felszólította az amerikaiakat, legyen bátorságuk végre nyilvánosan is kimondani, amit magánbeszélgetésekből úgyis tudni, miszerint belefáradtak Donald Trumpba. 

Az ABC-nek adott interjúban Walsh bocsánatot kért azért, hogy elnöksége idején bírálta és muszlimnak nevezte Barack Obamát. Leszögezte azt is, hogy ő és a Tea Párt republikánusai hozzájárultak annak a politikai környezetnek a megteremtéséhez, amely - mint fogalmazott -megkönnyítette Donald Trump megválasztását.