Elmondta Orbán Prágában, miként áll a helyzet koronavírus-ügyben, és megüzente a magyaroknak, hogy semmi lazaság

2020. március 4., 16:12

Szerző:

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői – azaz a V4-ek – egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek csúcstalálkozójukon Prágában.

A V4-ek Prágában

Orbán Viktor szerint jó döntés volt összehívni a találkozót,

mert a vírus bekerült a V4 területére, 

beköszöntött a közép-európai valóságba, „tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik”, mondta. Mint kifejtette, Magyarországon eddig ugyan nem derítettek fel fertőzést, de „nem ringathatjuk magunkat az illúzióba”, hogy ebből az ország kimarad.

Orbán közölte: áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, összehangolták a kormányok tevékenységét, elmondta visegrádi kollégáinak, miként áll a helyzet, milyen lépéseket tettek Magyarországon. A kormányfők pedig két veszélyt, egy népegészségügyit és egy gazdaságit állapítottak meg, de „mi most az előbbivel foglalkozunk, mert az ember fontosabb, mint a pénz”.

„Van egy nemzetközileg akkreditált laborunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük” – mondta Orbán Viktor.

A Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek a magyaroknál – fejtegette – és 

„most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság, azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e”.

Orbán Viktor azt is elmondta, láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, ebből mi is sokat fogunk tanulni, és ha kell, támaszkodni is fogunk a segítségükre.

Andrej Babis cseh miniszterelnök hozzátette, szorosabb lesz a koronavírus-ügyben az együttműködés a visegrádi országok között, konkrét segítséget is nyújtanak majd egymásnak, például a védőeszközök beszerzésében.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.