Elindult a Nap felé az emberiség leggyorsabb űreszköze

2018. augusztus 12., 18:12

Szerző:

Sikeresen útnak indult a Parker űrszonda, miután közép-európai idő szerint szombatról vasárnap délelőttre halasztotta az amerikai űrügynökség (NASA) az indítást - számolt be az eseményről az Euronews

A Parker lesz az első emberalkotta szerkezet, amely eddig soha nem látott közelségbe kerül a Naphoz. Ez segíteni fogja a kutatókat abban, hogy jobban megértsék, hogyan befolyásolja az életet az onnan érkező energia. A Parker által küldött adatok segítségével várhatóan jobban megértjük a Naprendszer központi csillagának régóta őrzött titkait.

Ráadásul az űrszonda lesz a leggyorsabb ember alkotta szerkezet: mintegy 700 ezer kilométeres óránkénti sebességre lesz képes felgyorsulni.

A szonda tervezésénél a csúcstechnológiás hőpajzs volt az egyik legfontosabb fejlesztés, hiszen csaknem 1400 Celsius-fokos hőt kell majd kibírnia. A több rétegű hőpajzs szén-szén kompozitokból áll. A Nap körüli pályára álló szonda a tervek szerint 2025-ben nagyon közel, mintegy 6 millió kilométerre fog elhaladni a Nap felszínétől. A hétévesre tervezett küldetés alatt a szonda 24-szer fogja megkerülni a központi csillagunkat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.