Életbe lépett a melegeket megkövezéssel büntető törvénykönyv Bruneiben

2019. április 3., 12:45

Szerző:

A nemzetközi bírálatok ellenére életbe lépett szerdán Brunei új, az iszlám jogon alapuló büntető törvénykönyve, amely megkövezést helyez kilátásba a melegek és a házasságtörők számára - erősítették meg helyi kormányzati tisztségviselők.

Az országot 1967 óta vezető Hassanal Bolkiah szultán szerdai beszédében ugyan nem említette a vitatott törvénytár hatályba lépését, de hangsúlyozta az iszlám megerősítésének szükségességét. - Szeretném látni, hogy az iszlám tanításai megerősödnek az országban - hangsúlyozta.

A szultán korábban azt mondta, hogy a büntető törvénykönyvre Allah különleges útmutatásaként és Brunei nagyszerű történelmének részeként kell tekinteni.

Az új jogszabályok értelmében akár halálra kövezéssel is büntethetők a melegek és a házasságszédelgők, míg a tolvajoknak kézlevágást helyeznek kilátásba. Halállal lakolhatnának az erőszaktevők, a rablók és Mohamed próféta becsmérlői is, az abortuszért pedig nyilvános megkorbácsolás járna. A törvények helyiekre és külföldiekre, muszlimokra és nem muszlimokra egyaránt vonatkoznak.

A melegeket Bruneiben régóta hátrányos megkülönböztetés éri, de korábban maximum tíz év börtönbüntetés járt a homoszexuális aktusért.

Ugyancsak kifogásolható, hogy az új büntetésekről szóló kiegészítések a gyerekekre is vonatkoznának, ugyanis az iszlám vallás leggyakoribb értelmezése szerint ők a szexuális érettség korába lépve jogi értelemben is felnőtté válnak. Vallástudósok többsége ezt a kort fiúknál nagyjából tizenöt, kislányoknál kilenc évre teszi.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kegyetlennek és embertelennek nevezte a szigorított büntető törvénykönyvet hétfőn, és felszólította a brunei kormányt, hogy ne léptesse életbe a módosításokat.

A brunei szultán 2014-ben vezette be az iszlám törvénykezés, a saría rendelkezéseit az ország jogrendjébe, hogy erősítse a vallás befolyását az apró olajmonarchiában. A mindössze 430 ezres lélekszámú, kétharmadában muszlimok lakta ország régóta ismert konzervatív vallási törvényeiről, amelyek a többi között tiltják az alkohol árusítását is. Brunei az első ország Délkelet-Ázsiában, ahol nemzeti szinten alkalmazzák az iszlámon alapuló törvénykezést, a saríát.

A helyi törvények eddig is engedélyezték a halálbüntetést, de 1957 óta senkit sem végeztek ki. Az ENSZ felszólította az ország kormányát, hogy tartsa fenn a halálbüntetési moratóriumot.

A törvénykönyv módosítása ellen jogvédő szervezeteken és politikusokon kívül olyan hírességek is tiltakoztak, mint George Clooney amerikai színész és Elton John brit énekes. Clooney a brunei szultán tulajdonában álló The Brunei Investment Company luxusszállói - például a Los Angeles-i Beverly Hills Hotel, a londoni Dorchester és a párizsi Plaza Athénée - bojkottjára szólított fel.